Uzmanı uyardı. Kilo verme amacıyla kullanılan iğneler komaya sokuyor

Uzmanı uyardı. Kilo verme amacıyla kullanılan iğneler komaya sokuyor

İnsülin iğneleri, şeker hastalarının kan şekerini dengelemek için kullanılan ilaçlar olmakla birlikte, son zamanlarda kilo vermek isteyen bazı hastalar tarafından da tercih edilmeye başlandı.

Bu yeni nesil insülinler, vücut kitle endeksi 30-35 arasında olan obezite grubundaki hastalar için öneriliyor. Ancak ilacın kullanımıyla birlikte bazı yan etkiler de ortaya çıkabiliyor; örneğin, mide bulantısı ve yemek isteğinde azalma gibi durumlar yaşanabiliyor. İlacın etkisiyle insülin direnci kırıldığı için hastalar kilo vermeye başlıyorlar. Ancak Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bora Koç, bu ilaçların uzun süreli kullanımının hormonal bozukluklara yol açabileceğini ve hatta pankreas kanseri riskini artırabileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Koç'a göre, bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır ve hekimin önerdiği dozun dışına çıkılmamalıdır. Aksi takdirde şeker dengesizlikleri yaşanabilir ve hatta komaya kadar varabilen ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Prof. Dr. Koç, bu ilaçların etkinliği konusunda da uyarılarda bulunarak, özellikle ameliyat gibi daha etkili yöntemlerin gerektiği durumlarda tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.