Uzmanı uyardı komaya kadar götürüyor. Basit görülen tehlikeye dikkat

Uzmanı uyardı komaya kadar götürüyor. Basit görülen tehlikeye dikkat

Dışarıda yenilen yemekler, tarihi geçmiş gıdalar ve diğer çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen gıda zehirlenmesi, günümüzde yaygın olarak yaşanan bir durum.

Son zamanlarda artan gıda zehirlenmesi vakalarına dikkat çekerek, bu tür durumlarda hızlıca acil servise başvurulması gerekiyor. Ayrıca gıda zehirlenmeleri ciddi sonuçlara yol açarken, çeşitli akut komplikasyonlara neden oluyor.

640xauto-003.webp

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gıda zehirlenmeleri daha sık gündeme geliyor. Uzmanlar, özellikle toplu alanlarda ve satış noktalarında uygun şekilde saklanmayan veya pişirilen gıdaların zehirlenmelere yol açabileceğini söylüyorlar.

Besinlerin doğru saklanması ve tüketilmesi gıda zehirlenmemesi olmaması için çok önemli.

KOMAYA KADAR GÖTÜRÜYOR

Gıda zehirlenmesi, soğuk zinciri bozulmuş besinlerin tüketimi sonrası şiddetli bulantı, kusma ve ishalle başlayan, daha sonra güçsüzlük ve halsizlik hatta bilinç bulanıklığına neden oluyor.

Bu gibi durumlarda kaybedilen sıvının miktarı, hastanın klinik durumu, bilinç ve tansiyon gibi faktörleri oldukça önemli.

89.jpg

Eğer gıda zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız en yakın acil servise gidin. Aksi takdirde sağlığınız hızla kötüye gider. Özellikle Özellikle gebeler, yaşlılar ve küçük çocuklar gibi risk gruplarında.

ŞOKA GİDEN BİR TABLO

Yaz döneminde soğuk zincirin bozulması nedeniyle çabuk bozulan gıdalar, yumurta içeren, mayonez, krema gibi ürünler ve tavuk etleri daha dikkatli tüketilmeli. Bilinmeyen yerlerde yemek yemekten kaçınılmalı. Evde bekletilmiş tavuk, pirinç ve kremalı pastalar da zehirlenmelere neden olabilir. Toksin alımı yüksek olduğunda ciddi tablolar, düşük olduğunda ise kısa süren ishal, bulantı ve kusma görülebilir. Artan ve durdurulamayan ishal durumlarında acil servise başvurmak önemli çünkü bu durum klinik olarak daha ciddi bozulmalara yol açar. Kardiyak aritmiler ve diğer akut komplikasyonlar da görülebilir. Öncelikle sıvı alımının sağlanması ve serin bir ortamda dinlenmek gerekli.

1067253.jpg

EN ÇOK TAVUKTAN ÇIKIYOR

Tavuk tüketimi, pirinç eti içeren gıdalar ve kremalı pastalarla ilgili tüketimler ön planda. Bu tür gıdaların tüketimi sonrasında gıda zehirlenmeleri sık görülmekte. Toplu yemeklerde veya otellerde de bu tür toplu zehirlenme vakaları görülebilir. Gıda tüketiminde son kullanma tarihlerine ve saklama koşullarına dikkat edilmeli. Gıda zehirlenmeleri günlük hayatı ciddi şekilde olumsuz etkiliyor.