Uzmanı uyardı. Kronik kuyruk sokumu ağrıları hayatı olumsuz etkiliyor

Uzmanı uyardı. Kronik kuyruk sokumu ağrıları hayatı olumsuz etkiliyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öğrenci, her kuyruk sokumu kırığının ağrıya yol açmadığını, bu bölgede kırık olmadan da ağrıların meydana gelebileceğini belirtiyor.

Doç. Dr. Öğrenci, “Uzun süreli oturma, düşme, ani kilo kaybı veya obezite, kuyruk sokumu ağrılarına neden olabilir. Travma durumlarında ilk olarak kuyruk sokumunda kırık olup olmadığının tespit edilmesi gereklidir” diyor.

Kuyruk sokumu kırıkları ve ağrıları, toplumda nadir görüldüğü düşünülen, ancak tedavisi hakkında fazla bilgi bulunmayan rahatsızlıklar arasında yer alır.

Medicana Ataşehir Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öğrenci, kuyruk sokumu ağrılarında öncelikle ağrının nedeninin araştırılması gerektiğini vurguluyor ve şu bilgileri paylaşıyor:

“Her kuyruk sokumu kırığı ağrı yapmaz. Kuyruk sokumu kırıkları, basitten karmaşığa farklı tedavi seçeneklerine sahip bir rahatsızlıktır. Kuyruk sokumunda kırık olmadan da ağrılar meydana gelebilir. Ağrının sebepleri arasında travmalar, düşmeler ve uzun süre oturmak sayılabilir. Ani ve hızlı kilo kaybı yaşayan kişilerde olduğu gibi, obezite sorunu olan kişilerde de kuyruk sokumu üzerine binen yük nedeniyle ağrılar görülebilir. Travma yaşayan hastalarda kuyruk sokumunda ağrı varsa, görüntüleme yöntemleriyle tetkik yapılmalı ve kırık veya zedelenmeye bağlı olarak tedavi başlanmalıdır.”

Kuyruk sokumunda kırık olmadığı halde ağrı şikayeti olan hastalarda oturarak röntgen çekilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Öğrenci, “Röntgenle açıklanamayan durumlarda bu bölgenin MRG'ları incelenmelidir. Ağrıya neden olacak başka bir sorun bulunmazsa, kuyruk sokumu ağrılarına yönelik medikal tedavi ve oturma simidi gibi yöntemler uygulanabilir. Kısmen fayda gören hastalarda, bu tedavilere birkaç hafta ile birkaç ay arasında devam edilebilir” şeklinde konuşuyor.

KRONİK AĞRILARDA CERRAHİ TEDAVİ UYGULANABİLİR

İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda, kuyruk sokumu bölgesine enjeksiyon ağrı tedavileri yapılabileceğini belirten Doç. Dr. Öğrenci, “Bazı hastalarda enjeksiyon ile tedavi tamamlanmış olur, ancak bazı hastalarda bu yöntem etkisiz kalabilir ve ağrılar devam edebilir. Kuyruk sokumu kırığı veya kronik ağrılarda bu yöntemler etkili olmazsa cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide kuyruk sokumu bölgesi kısmen veya tamamen çıkarılabilir. Bu tedavilerden sonra genellikle hastanın bu bölgedeki sorunu sona erer. Ameliyat sonrası süreçte birkaç hafta antibiyotik ve oturma simidi kullanımı yeterlidir” diye belirtiyor.

KUYRUK SOKUMUNUN ÇIKARILMASI GÜNLÜK HAYATI ETKİLEMEZ

Kuyruk sokumunun ameliyatla çıkarılmasının günlük yaşamı etkileyip etkilemeyeceği konusunda merak edilenleri açıklayan Doç. Dr. Öğrenci, “Kuyruk sokumunun ciddi bir fonksiyonu yoktur ve çıkarılması hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemez. Aksine, yaşam kalitesi bozulan ve rahatça oturmak isteyen hastaların şikayetlerine kalıcı bir çözüm sunar. Hastalar önce medikal tedavi ile iyileştirilmeye çalışılır. Bazı hastalar bu tedavilerden fayda görür ve cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Sonuç alınamayan hastalara ise ameliyat önerilir. Genel olarak, hastalar uzun süren şikayetlerinin ardından ameliyat sonrası hızla sosyal hayatlarına dönebilir” dedi.