Uzmanı uyardı. Tatile giderken sıvı kaybına karşı dikkatli olun

Uzmanı uyardı. Tatile giderken sıvı kaybına karşı dikkatli olun

Sıcak havaların etkisini artırdığı bu günlerde, yaz tatiline çıkacak olanların bazı önlemler alması gerekiyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, özellikle uzun yolculuklarda meydana gelebilecek sıvı kaybının yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Hacıosman, sıvı kaybının baş ağrısını artırabileceğini, yorgunluk ve halsizliğe neden olabileceğini ifade etti. Araçla seyahat edenlerin günde en az 2 litre su içmesi ve mineral kaybını önlemek için maden suyu tüketmesi gerektiğini de ekledi.

Medicana Ataköy Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, sorunsuz ve keyifli bir tatil için bazı önerilerde bulundu. Hacıosman, yoğun sıcak havalarda terleme yoluyla ciddi sıvı kayıplarının yaşandığını ve bu kayıpların özellikle yaşlılar ve çocuklar için sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Yaz boyunca güneş çarpmalarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

SABAH ERKENDEN VEYA GÜN BATIMINDAN SONRA YOLA ÇIKIN

Sıcak havalarda araçla seyahat ederken yeterli sıvı tüketmemenin sıvı kaybını artıracağını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Hacıosman, "Araç içini serin tutmak için klima kullanılabilir ve sabah erken saatler veya güneş batımından sonra seyahat edilebilir. Ayrıca seyahat boyunca bol sıvı tüketmek önemlidir. Sağlıklı bir erişkinin vücudu %60-70 oranında sıvıdan oluşur ve günlük en az 2-3 litre suya ihtiyaç duyar. Özellikle aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle sıvı ve mineral kaybı oluşur. Sıvı kaybı baş ağrısını artırır ve yorgunluk ile halsizliğe yol açar. Bu nedenle sıvı alımına ve maden suyu tüketimine dikkat edin. Yazın soğuk içecekler faydalı olsa da, aşırı buzlu içecek ve buz tüketiminden kaçınılmalıdır" dedi.

SU İÇEREN BESİNLERİ TÜKETİN

Yaz aylarında açık renkli ve hafif kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Hacıosman, "Güneş çarpmasından korunmak için açık havada mutlaka şapka kullanın. Güneş yanıklarına karşı yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanın ve gözlerinizi ultraviyole ışınlarından korumak için güneş gözlüğü takın. Sindirim sistemini zorlayacak ağır, yağlı ve çok sıcak yiyeceklerden kaçının. Yüksek su içeriğine sahip karpuz ve kavun gibi besinleri tüketerek sıvı dengenizi koruyabilirsiniz" diye konuştu.

İDEAL ODA SICAKLIĞI 20-25 DERECE ARASINDA OLMALI

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman, yaz aylarında dikkat edilmesi gereken genel noktaları şöyle özetledi: "Güneşli ve sıcak havalarda gölge alanları tercih edin ve mümkünse sabah erken saatlerde veya gün batımından sonra dışarıya çıkın. Serinlemek için odalarda klima kullanılabilir ancak ideal oda sıcaklığı 20-25 derece arasında olmalıdır. Aşırı soğutma kas tutulmalarına yol açabilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için klimaların düzenli bakım ve temizliğini yaptırın."