Uzmanı uyardı: Yaz sıcakları varis problemlerini artırıyor

Uzmanı uyardı: Yaz sıcakları varis problemlerini artırıyor

Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Dr. Utku Alemdaroğlu, yaz sıcaklarının varis problemlerini artırdığını belirterek uzun süreli otobüs, araba ya da uçak seyahatine çıkanlar ile açık havada ağır işlerde ayakta çalışanların önlem alması gerektiğini söyledi.

Dr. Alemdaroğlu “Serin ve rahat giysiler giymek ayaklarınızı yüksekte tutmak ve duş sonrası bacakları 3-5 dakika soğuk suyla yıkamak varisin neden olduğu ağrı ve şişlikleri azaltır” dedi.

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Dr. Utku Alemdaroğlu mevsim normallerinin çok çok üzerinde sıcakların, altta yatan herhangi bir kalp ya da damar hastalığı bulunanlarda eğer önlem alınmazsa ciddi sonuçlara yol açacağı konusunda uyarıda bulundu.

Kalp hastalığı olan ya da kalp ameliyatı geçirenlerin mutlaka bol miktarda su tüketmesi, aşırı sıcak saatlerde dışarıda olmaktan kaçınması, kalp sağlığı için uygun olan yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme gibi aerobik aktiviteleri serin saatlerde yapmasını tavsiye etti. Dengeli ve besleyici bir diyetin, kalp sağlığı için önemine işaret eden Dr. Alemdaroğlu “Yaz aylarında taze meyve ve sebzeleri bolca tüketin. Ayrıca, işlenmiş ve yüksek yağlı gıdaları sınırlayarak kalp sağlığınızı destekleyin. Yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakın böylelikle kaliteli ve rahat bir uyku uyuyun. Fazla tuz tüketimi tansiyonu yükseltebilir ve kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Artık sigara ve alkolden bahsetmiyoruz bile dikkat ederseniz. Sigaranın mutlaka bırakılmış olması, alkolün ise iyice sınırlandırılması gereği hepimizin malumu” dedi.

“Kalp ameliyatı olanlar ilaçlarını özenle kullanmalı”

Kalp ameliyatı sonrasında vücut hala iyileşme sürecinde olduğundan, yeni ameliyat olan kişilerin ekstra önlem alması gerektiğine dikkat çeken Dr. Alemdaroğlu, “Terleme, hijyen kurallarına özen göstermemek özellikle şeker hastalığı da olan hastalarda yara iyileşmesini bozabilir ve hatta uzun süreli yatışlara yol açan enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. İlaçlar mutlaka zamanında ve bol su ile alınmalı, eğer bir kapak ameliyatı olunmuşsa veya kan sulandırıcı kullanmak gerekiyorsa mutlaka verilen listeye uyulmalıdır. K vitaminini yüksek miktarda içeren besinlerin (brokoli, ıspanak, lahana, yeşil yapraklı sebzeler gibi) tüketiminde dikkatli olun. Bu besinler, kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabilir. Doktorunuzla bu konuyu görüşerek, beslenme düzeninizi ilaç tedavinize uygun hale getirebilirsiniz. Kan sulandırıcı ilaçlar, cildinizin güneş yanığına daha hassas olmasına neden olabilir. Dışarıya çıkarken geniş spektrumlu güneş koruyucu kremler kullanmak ve güneşten koruyucu giysiler giymek de çok önemlidir” diye konuştu.