Uzmanından altın tavsiyeler. Keskin gözler için bol bol tüketin

Uzmanından altın tavsiyeler. Keskin gözler için bol bol tüketin

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, çikolatanın göz sağlığına faydalı olabileceğini belirtti.

"Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, katılımcılara siyah çikolata ve sütlü çikolata verilmiş ve ardından görme testleri uygulanmıştır. Siyah çikolata tüketenlerde görme keskinliği ve kontrast hassasiyetinde uzun süreli iyileşmeler gözlemlenmiştir. Aynı zamanda, katarakt oluşumuna yol açan protein birikimlerini de engellediği görülmüştür" dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Çikolatanın kalp sağlığına, cilt görünümüne ve ruh haline olan olumlu etkileri üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Ancak, son zamanlarda çikolatanın göz sağlığı üzerindeki etkileri de araştırılmaktadır" dedi.

GÖRME KESKİNLİĞİ VE KONTRAST HASSASİYETİNDE İYİLEŞME

Çikolatanın temel bileşenlerinden biri olan kakaonun, flavonoid adı verilen güçlü antioksidanlar içerdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Karaman, "Flavonoidler, vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak hücre büyümesini önlemeye yardımcı olur. Bu antioksidanlar, kalp ve damar sağlığına olumlu etkiler sağlarken, göz sağlığı üzerinde de benzer koruyucu etkiler gösterebilir. Journal of the American Medical Association (JAMA) Ophthalmology’de yayımlanan bir çalışmada, siyah çikolata ve sütlü çikolata tüketen katılımcılarda görme keskinliği ve kontrast hassasiyetinde geçici iyileşmeler gözlemlenmiştir. Bu etkilerin, flavonoidlerin kan dolaşımını artırmasıyla bağlantılı olduğu düşünülmektedir," dedi.

KATARAKT OLUŞUMUNU ENGELLER

Doç. Dr. Sevil Karaman, çikolatanın katarakt ve yaşa bağlı göz hastalıkları üzerindeki etkilerini de değerlendirdi: "Kakao flavonoidlerinin, yaşa bağlı olarak gelişen göz hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatabileceği veya önleyebileceği öne sürülmektedir. Antioksidan özellikleri sayesinde, flavonoidler göz hücrelerini strese karşı koruyarak protein birikimini engelleyebilir. Böylece, katarakt oluşumunu geciktirebilir veya önleyebilir. Ancak çikolatanın faydalarına rağmen, tüketiminde dikkatli olunması gereken noktalar var."

AŞIRI TÜKETİMİN ZARARI

Çikolatanın aşırı tüketiminin genel sağlığa zarar verebileceğine işaret eden Doç. Dr. Karaman, "Özellikle şeker ve katkı maddeleri içeren çikolataların fazla tüketimi kilo alımına ve metabolik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, çikolata tüketiminde dengeli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalı" dedi.