Uzmanından güneş ışını uyarısı

Uzmanından güneş ışını uyarısı

Üniversitenin Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı'nda görevli olan Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, yaz aylarında artan güneş ışınlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

“Korunmak en etkili tedbirdir” başlığı altında, güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemini vurgulayan Kaya, modern yaşamın kapalı ortamlarda geçirilmesi nedeniyle güneşe maruz kalmanın güneş yanıklarına yol açabileceğini belirtti. Özellikle 10.00 ile 14.00 saatleri arasında güneşten kaçınılmasını ve güneşe çıkılması gerektiğinde koruyucu kıyafetlerin (şapka, şemsiye, ince giysiler) tercih edilmesini önerdi. Deniz veya sahilde vakit geçirenlerin güneş kremi kullanımına da dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

“Yoğurt güneş yanıklarına iyi gelmez” başlığı altında, güneş yanığına maruz kalanların sıklıkla yanlış uyguladığı yöntemleri eleştiren Kaya, yanık olan bölgelere yoğurt veya diş macunu sürülmesinin doğru olmadığını açıkladı. Bunun yerine ılık su altında duş almanın, nemli bezlerle bölgeyi serin ve nemli tutmanın faydalı olabileceğini belirtti. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri olarak aloe vera jeli veya kremlerinin yanı sıra zeytinyağı, sarı kantaron yağı, kudret narı ekstrası ve balın kullanımını önerdi. Ayrıca, deri soyulmalarına müdahale edilmemesi ve su toplamış bölgelerin patlatılmaması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, güneş yanıklarının tedavisinde uzman bir hekime başvurmanın önemini vurgulayarak, bu tür durumlarda doğru ve etkili tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ifade etti.