Güneş, yaz sıcaklarında insan metabolizmasının artan vücut ısısına uyum sağlamaya çalıştığını belirterek, bu dönemde yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlendiğini ve terleme ile su ve mineral kaybı sonucu bayılma, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını ifade etti.
"KAHVALTIDA AZ YAĞLI PEYNİR, ZEYTİN VE YUMURTA"
Güneş, sağlıklı bir yaşam için her dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu, yaz aylarında ise bağışıklığı güçlendirmek adına tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmesini öneren Güneş, kahvaltının önemine dikkat çekerek, yaz kahvaltılarında az yağlı peynirler, zeytin, yumurta, taze sebze ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca kafeinli içecekler yerine az yağlı süt, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çaylarının daha uygun olduğunu belirtti. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlılar ile dondurma gibi hafif gıdalar öneren Güneş, "Yaz aylarında aşırı yağlı ve hamurlu yiyecekler yorgunluğa, baş ağrısına ve tansiyon sorunlarına yol açar. Bu nedenle yağlı ve kızartılmış gıdalardan kaçınılmalı; yemekler ızgara, haşlama, fırında veya buharda pişirilerek tüketilmelidir. Yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır ve yiyecekler yağda kızartılmamalıdır" dedi. Glisemik indeksi düşük tam buğday ekmeği, bulgur ve makarna gibi karbonhidratların daha sağlıklı olduğunu da ekledi.
"ÇAY VE KAHVE SU YERİNE GEÇMEZ"
Yaz aylarında artan terleme ile su ve mineral kaybı yaşandığını belirten Güneş, vücuttaki toksinlerin atılması ve vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için her gün en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı. "Vücut ağırlığının yüzde 10'u kadar su kaybı, halsizlik ve yorgunluğa neden olur. Yüzde 20 su kaybı ise yaşam tehlikesi oluşturabilir. Çay ve kahve su yerine geçmez, aksine su kaybını artırdığı için daha fazla su içilmelidir. Terleme ile kaybedilen sodyumu tuzlu ayran, potasyumu ise bol sebze ve meyve tüketerek yerine koymalıyız. Egzersiz yapanlar, egzersizden 15 dakika önce 1-2 bardak su içmeli ve egzersiz sırasında her 10-15 dakikada bir 1 bardak su içmelidir. Ayrıca maden suyu ve ayran da tüketilebilir" dedi.
"AKŞAM YEMEĞİNİ ERKEN YİYİN"
Güneş, az ve sık yemenin, uzun süre aç kalmamanın önemli olduğunu belirterek, öğünlerin zeytinyağlı yemekler, ızgaralar ve beyaz et ağırlıklı olması gerektiğini söyledi. Ayrıca bol yeşillikle yapılan salataların tüketilmesi ve lifli besinlerin tercih edilmesinin kolesterol, şeker, tansiyon ve kabızlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı. Akşam yemeklerinin geç saatlere kalmasının sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Güneş, akşam yemeklerini erken saatte yemenin faydalı olduğunu ifade etti. Ayrıca, sıcak havada dışarıda satılan yiyeceklerden kaçınılması, çabuk bozulan gıdaların açıkta bekletilmemesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.