Prof. Dr. Akgün, yazılı bir açıklamada bulunarak, "Bu cihazlar, kullanıcıların soluduğu aerosolleri oluşturmak için bir sıvıyı ısıtır. Bir güç kaynağı, sıvıyla dolu bir kartuş veya tank gibi bir kap ve bir ısıtma kaynağı içerir. Daha az zararlı olduğu iddia edilen tüm e-sigaraların, farklı miktarlarda nikotin ve zararlı kimyasallar içerdiği tespit edilmiş. Bazı nikotinsiz olarak tanıtılan ürünlerin dahi nikotin içerdiği ortaya çıkmıştır" dedi.
NİKOTİN TUZLARI KULLANILAN CİHAZLAR PİYASAYA SÜRÜLDÜ
Tütün endüstrisinin ilk nesil e-sigaralarının, geleneksel sigaralara daha fazla benzeyen eğilimler gösterdiğini belirten Akgün, "E-sigaralar, zamanla sigaralardan farklılaşmaya başladı. Önceki modellerde bulunan sıvı nikotin yerine daha yüksek dozda nikotin salınımı sağlayan nikotin tuzları kullanılan cihazlar piyasaya sürüldü. Örneğin, tek kullanımlık Puff bar gibi bu cihazlar, yüksek miktarda nikotin ve birçok zararlı kimyasal içerebiliyor. 'Daha az zararlı' olduğu iddia edilen e-sigaralar, aslında yeni bir nikotin bağımlılığına yol açarak, sonrasında geleneksel sigaralarla birlikte kullanılmaktadır. Gençler arasında e-sigara kullananların geleneksel sigara kullanımının 3 kat arttığı gözlemlenmiştir" şeklinde konuştu.
ZARARSIZ SU BUHARI DEĞİL
Elektronik sigara buharının endüstrinin iddia ettiği gibi zararsız bir su buharı olmadığına dikkat çeken Akgün, şunları dile getirdi:
"Elektronik sigara temel olarak propilen glikol ve/veya gliserin, etilen alkol, polietilen glikol, diasetil, E vitamini asetatı, dietilen glikol gibi kimyasallar, civa, kurşun, nikel, krom gibi ağır metaller; genellikle nikotin ancak bazen esrar (cannabis) gibi 80'den fazla zararlı kimyasal ve 16 binden fazla çeşitte aromalar içerir. Ayrıca e-sigaraların sıvı içeriğiyle temas eden metal parçaları ısındıkça, sıvıyla kimyasal reaksiyonlara girebilir ve dezenfektan maddeler gibi karbonil bileşikleri üretebilir."
Akgün, e-sigara kullanımının, bronşlarda daralma etkisiyle kronik obstrüktif akciğer hastalığı, astım, kronik bronşit ve amfizem riskini artırdığını belirtti ve geri dönüşü olmayan akciğer hasarına ve ölüme neden olabileceğini ekledi.
TÜRKİYE'DE SATIŞI YASAK OLMASINA RAĞMEN...
"Türkiye'de satışı yasak olmasına rağmen, gençlerin kolaylıkla ulaşabildiği puff barlar gibi ürünlerde tam olarak ne olduğunu kontrol eden veya engelleyen bir sistem yoktur ve içinde esrar bulunan puff barların bir kez kullanımı bile akut psikoz nedeniyle acile başvuran çocuklara ve gençlere sebep olabilmektedir" şeklinde konuştu.
Dülger, tütün kontrolü için önerilen düzenlemelerin, sigara ve diğer tütün ürünlerinin satış ve pazarlamasını zorlaştırabilecek şekilde uygulanmasını, elektronik sigaraların Türkiye'ye girişinin kesin ve sürekli olarak engellenmesini talep ettiklerini belirtti.