Uzmanlar uyardı. Bu saatler arasında dışarı çıkmayın

Uzmanlar uyardı. Bu saatler arasında dışarı çıkmayın

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, aşırı sıcaklıklardan dolayı özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve güneşe doğrudan maruz kalanlar daha fazla risk altında.

Artan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşları güneş çarpmasına karşı uyaran Dr. Ağırtaş, bu saatlerde mümkünse dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti. Mecburen dışarı çıkılması durumunda ise güneş gözlüğü ve şapka takılmasının yanı sıra bol sıvı tüketiminin önemine vurgu yaptı.

Dr. Ağırtaş, "Uzun süre korunmasız olarak güneş altında kalmaktan kaçınmalı, aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durmalı ve yeterli miktarda sıvı alımına özen göstermeliyiz. Güneş çarpması belirtileri arasında halsizlik, bulantı, kusma, kalp çarpıntısı ve baş ağrısı bulunuyor. Bu belirtiler görüldüğünde acilen sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır" dedi.

Ayrıca, sıvı ve mineral kaybını önlemek amacıyla günlük en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Ağırtaş, kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzeler tercih edilmesini önerdi. Kafeinli içecekler yerine süt, taze meyve suyu ve bitki çaylarının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Ağırtaş, aşırı soğuk içeceklerin mide kramplarına yol açabileceğini, dışarıda satılan yiyeceklerden kaçınılması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemini de belirtti.