KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Aksoy, Afrika kökenli maymun çiçeği virüsü (Mpox) ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Dr. Aksoy, son haftalarda Doğu ve Orta Afrika'da yayılan bu hastalığın, enfekte kemirgenlerin rol oynadığına dikkat çekti. "Virüs, enfekte hayvanların kanı, vücut sıvıları, deri lezyonları veya ısırıkları yoluyla insanlara geçebilir. Ayrıca çiğ veya az pişmiş hayvan etleri de risk oluşturur" diyen Aksoy, insanlardan insanlara bulaşmanın ise uzun süreli yakın cilt temasıyla gerçekleştiğini belirtti.
Aksoy, "Maymun çiçeği, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak sınıflandırılmasa da cinsel temas yoluyla da yayılabilir. Ayrıca, enfekte kişilerin kişisel eşyalarını paylaşmak da bulaş riskini artırır" dedi. Hastalığın solunum yoluyla da bulaşabileceğini, özellikle kapalı alanlarda uzun süreli temasın bu riski artırabileceğini vurguladı.
Hastalığın belirtilerini sıralayan Aksoy, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, halsizlik gibi şikayetlerin yaşanabileceğini, şiddetli vakalarda zatürre ve bakteriyel enfeksiyonların gelişebileceğini belirtti. Çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha yüksek risk taşıdığını, ölümcül vakaların çoğunlukla 5 yaş altı çocuklarda görüldüğünü söyledi.
Tedavi ve korunma hakkında da bilgi veren Aksoy, "Maymun çiçeği vakalarının çoğu genellikle hafif seyrediyor. Antiviral ilaçlar tedaviyi destekleyebilir ancak doğrudan etkili bir ilaç bulunmuyor. Üç farklı aşı hastalığa karşı koruma sağlıyor ve çiçek aşısı olanlarda hastalığın daha hafif geçebileceği gösterilmiştir" dedi.
Dr. Aksoy, el hijyeninin ve riskli temastan kaçınmanın önemini vurgulayarak, "Hastalığın yayıldığı bölgelerden gelenlerin ve enfekte kişilerle teması olanların hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Hastalık hakkında bilgi edinirken, yetkinliği olmayan kişilerin yorumlarına itibar edilmemelidir" şeklinde uyarılarda bulundu.