Uzun süre oturarak çalışıyorsanız dikkat!

Uzun süre oturarak çalışıyorsanız dikkat!

Uzmanlar uzun süre oturarak çalışanların, oturmaya bağlı kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının görülme sıklığının arttığını söylüyor.

SANKO Üniversitesi Hastanesi'nde görevli Fizyoterapist Nursena Kılıç, günümüzde ofis çalışanlarında uzun süre hareketsiz oturmaya bağlı kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının arttığını belirtti.

UZUN SÜRE OTURARAK ÇALIŞANLAR DİKKAT

Kılıç, bu rahatsızlıkların eklem, kas, kemik, tendon, ligaman ve kıkırdak gibi dokular ile omurga ve disklerde meydana gelen sorunlar olduğunu ifade etti. Ofis çalışanlarının bilgisayar, tablet ya da telefon kullanımının artmasıyla birlikte, hareketsiz oturmaya bağlı rahatsızlıkların daha sık görüldüğünü dile getiren Kılıç, en sık karşılaşılan sorunların bel, boyun, kalça, diz ve omuz ağrısı, kas gücü kaybı, el bilek ağrıları ve tuzak nöropatilere bağlı uyuşmalar olduğunu söyledi.

UZUN SÜRE AYNI POZİYONDA KALMAK HASTA EDİYOR

Kılıç, ayrıca ayakta plantar basınç artışı ve postural denge bozuklukları gibi sorunların da ortaya çıkabildiğini vurgulayarak, masa başında uzun süre hareketsiz kalmanın kifoz, lordoz, skolyoz gibi durumlara neden olabileceğini belirtti. Fiziksel, ergonomik, psikososyal ve kişisel faktörlerin bu rahatsızlıklara katkı sağladığını söyleyen Kılıç, tekrarlayıcı hareketler, uzun süre aynı pozisyonda ekrana bakmak ve uygun olmayan masa-sandalye kullanımının fiziksel ve ergonomik risk faktörleri arasında yer aldığını belirtti.

Psikososyal risk faktörleri arasında iş memnuniyetsizliği, artan iş stresi, yoğun iş yükü, zaman baskısı ve yetersiz mola süreleri gibi etkenlerin bulunduğunu ifade eden Kılıç, bireysel risk faktörleri olarak ise ileri yaş, düşük egzersiz kapasitesi, sigara, obezite, sistemik veya romatizmal hastalıkları sıraladı. Kılıç, masa başında uzun süre hareketsiz kalmanın kalp ve solunum hızını olumsuz etkileyerek aerobik kapasiteleri azalttığını belirtti.

Fizyoterapist Nursena Kılıç, ofis çalışanları için önerilerde bulunarak, fiziksel özelliklere uygun ergonomik düzenlemelerin yanı sıra düzenli egzersiz programları ve çalışma dışı fiziksel aktivitelerin önemini vurguladı. İş yerinde masa başına oturmadan önce veya molalarda uygulanabilecek hafif germe, ısınma ve postür egzersizlerinin faydalı olabileceğini belirten Kılıç, kas iskelet sistemi rahatsızlıkları yaşayanların uzman doktor ve fizyoterapistlerle iletişime geçmelerini ve bireysel egzersiz programlarını oluşturmalarını önerdi. Ayrıca, ağrısız bir yaşam için erken önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekti.