Uzun yaşamanın sırrı bulundu. İşte ömrü uzatan 6 alışkanlık

Uzun yaşamanın sırrı bulundu. İşte ömrü uzatan 6 alışkanlık

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin yolları herkesin merak ettiği bir konu. Araştırmacılar, 100 yaşını aşmış kişilerin yaşamlarını detaylı bir şekilde inceliyor. Bilim insanı, uzun bir ömür için takip edilmesi gereken adımları açıkladı.

Uzun ve sağlıklı bir yaşam, herkesin ortak hedefi. Özellikle 100 yaşını geçmiş kişilerin yaşam tarzları herkesin ilgisini çekiyor. Daha uzun yaşamak ve her zaman genç kalmak için çeşitli ipuçları bulunabiliyor. Bilim insanları da genellikle uzun yaşamın sırrını araştırıyor.

6mxvoamuw0mjzp3mbe-rqw.webp

Dengeli beslenerek ve spor yaparak her zaman sağlıklı kalabilirsiniz. Zararlı alışkanlıklar ise çeşitli hastalıklara ve tehlikelere yol açarak ömrümüzü kısaltır. Uzmanların açıkladığı bazı alışkanlıklar ise uzun yaşamın sırrı olarak görülüyor.

24mdhxlqckyfj2rudm9-9a.webp

LongeviQuest'in bilim danışmanı olan Lindberg, 110 yıl ve ötesini görebilen insanlar üzerine uzmanlaşmış. Kariyeri boyunca binlerce asırlık insanla çalıştığını belirten Lindberg, geçtiğimiz günlerde Business Insider'a verdiği röportajda, 110 yaşını aşmış kişilerin ortak sırlarını paylaştı. Bu özelliklerden bazıları bizim kontrolümüzün dışında olan şeyler: uzun yaşayan akrabalara sahip olmak, kış aylarında sıcak bir yerde doğmuş olmak ve kadın olmak (2015 tarihli bir araştırmaya göre, 110 yaşını aşmış kişilerin %95'i kadındı).

ekqkijw-qeecvz31hsodvw.webp

Bunun yanı sıra, kişinin gelir düzeyi de yaşam süresini etkileyen faktörler arasında. Yüksek gelir grubundaki kişiler, finansal güvenlik ve sağlık hizmetlerine erişim gibi açılardan daha avantajlı. Ancak Lindberg, uzun ve sağlıklı bir yaşam için yaşam tarzının da çok büyük bir katkısı olduğunu belirtiyor ve 110 yaşını aşmış kişilerin bazı ortak özelliklerinin öne çıktığını vurguluyor. İşte ömrü uzatan 6 alışkanlık...

Zorluklarla Mücadele Edebilmek: Hayat uzun bir yolculuk ve bu yolculukta olumlu ya da olumsuz pek çok şeyle karşılaşabilirsiniz. Madrid Complutense Üniversitesi'nin 2023 yılında yaptığı bir araştırmada, "Her işte bir hayır vardır" düşüncesinin ve zorluklar karşısında yılmamanın asırlık insanların ortak özellikleri arasında olduğu belirtilmiş.

uc-rrlsdfk-91eycyt9e0w.webp

Kilo Kontrolü: Sağlıklı ve uzun bir ömür için beslenme çok önemli. Sağlıksız beslenme ve aşırı kilo, ömrü kısaltan etkenler. Lindberg, 110 yaşına gelmiş obez çok fazla kişi olmadığını ve uzun yaşayan kişilerin hayatları boyunca sağlıklı bir kiloda kaldıklarını belirtmekte.

Doktor Kontrolü ve Kronik Hastalıkları Önleme: Kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve diyabet gibi kronik hastalıklar, dünya genelinde en sık görülen ve ölümcül hastalık. Bu hastalıklara yakalanma olasılığımızı azaltmak için sigara içmemek, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteyi ihmal etmemek ve aşırı alkol tüketmemek önemli. Akdeniz diyetiyle beslenmek de kronik hastalık riskini azaltmakta büyük rol oynar.

Güçlü Arkadaşlık İlişkileri: Sosyalleşmek ve sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek, ruh sağlığınızı iyileştirir. Harvard'da yapılan bir araştırmanın baş yazarı Dr. Robert Waldinger, sağlıklı ilişkiler kurmanın uzun yaşam üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirtmiş.

Daha Fazla Su İçmek: Su, yaşam kaynağı ve vücudunuzun her zaman suya ihtiyacı var. Yeterli miktarda su içmek, kolon kanseri ve mesane kanseri riskinizi azaltabilir. Ayrıca eklemleri yağlar, hücreleri nemlendirir ve toksinleri atmaya yardımcı olur. Her gün 8-10 bardak su içmek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve cilt sağlığını korur.

Zihninizi Çalıştırmak: Zihninizi sürekli aktif tutmak, uzun yaşamanın önemli bir sırrı. Kitap okumak, yeni yerler görmek ya da bulmaca çözmek gibi aktiviteler, beyninizi geliştirir ve sizi dinç tutar.