Vatandaşlar pahalılıktan toplu taşımaya binemiyor!

Vatandaşlar pahalılıktan toplu taşımaya binemiyor!

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu(TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın yolcu taşımacılığına gelen zamlardan dolayı vatandaşların yürümeye başladığını ve yolcu taşımacılığında iş kapasitesinin düştüğünü söyledi. Apaydın, “Petrol ürünlerini gelen zamlar doğrudan cebimize yansıyor. Akaryakıt fiyatları böyle yüksek olmaya devam ettiği müddetçe bizimde sıkıntılarımız bitmez. Artık para kazanmaya değil geçinmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

VATANDAŞLAR PAHALILIKTAN TOPLU TAŞIMAYA BİNEMİYOR!

ANKARA- Şoförlerin problemlerinin devam ettiğini söyleyen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu(TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Şehir içi taşımacılığı yapan şoför esnafları belediyelerden rayiç bedellerini almaya çalışıyor. Uzun yol taşımacılığı yapan şoförlerde akaryakıta gelen zamlara feryat ediyor. Zamların karşılığını almaya çalışıyorlar. Ne kadar karşılığını almaya çalışsak da petrol ürünlerine gelen zamlar şoför esnafının belini büküyor. Gelen zamları taşıdığımız yüke ve yolcuya yansıtamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Petrol ürünlerinde tamamen dışa bağımlı olduğumuzu hatırlatan Apaydın, “Petrol ürünlerini gelen zamlar doğrudan cebimize yansıyor. Eskiden ÖTV ve KDV yüksekti devlet vergiler üzerinden sübvanse yapıyordu şimdi onu da yapamıyorlar. Akaryakıt fiyatları böyle yüksek olmaya devam ettiği müddetçe bizimde sıkıntılarımız bitmez. Artık para kazanmaya değil geçinmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Petrol ürünlerine gelen zamlardan dolayı şoförlerin kazançlarından feragat ettiğine dikkat çeken Apaydın, “Pandemi döneminde öyle zamanlardan geçtik ki şoförlerimiz taşıdığı yük veya yolculardan akaryakıt parasını karşılayamadı. Pandemiden sonra biraz işlerimiz biraz açıldı ancak petrol ürünlerine sürekli gelen zamlar sektörü parçaladı. Bir lastik 350-400 lirayken bugün bin 500 lira oldu. Bunun yanı sıra petrole bağlı her ürünün fiyatı katlanarak arttı. Zamları sadece akaryakıta geliyor gibi görmemek lazım, şoför esnafının tüm girdi maliyetleri çok fazla arttı. Sonumuz iyi değil. Bir ekmeğin temel malzemesi unsa, bizimde girdimiz petroldür” diye konuştu.

Nakliyece esnafının zamlara rağmen çalışmak durumunda olduğunu belirten Apaydın, “Esnaflarımız tüm zararlarına rağmen çalışıyorlar çünkü işi bıraktıktan sonra kenarda geçimlerini sağlayacak bir paraları yok” dedi.

Toplu taşımaya zam yapmanın çözüm olmadığına dikkat çeke Apaydın şunları kaydetti: “Yük taşımacılığında da yolcu taşımacılığında da nakliye ücretleri artınca insanlar araçlara binmek istemiyor, yürüyor. Pahalılıktan dolayı iş kapasitemizde düştü. Eskiden 3 lira verip toplu taşıma aracı kullanabilenler bugün 7 lirayı veremiyor. Yolcu sayısı azalınca iki yolcu daha fazla alıp zararımızı azaltmak için şehir içi, şehir dışı yolcu taşımacılığında sefer sayımızı azaltmak durumunda kalıyoruz. Zam talep etmek çözüm değil çünkü toplu taşımaya her zam geldiğinde yolcu sayımız azalıyor. Bir taksi günde 5 işe gidiyorsa zam yapılınca 3 işe gidebiliyor.”

 

İlgili Haberler