Güney Kore'de son dönemde artan veli zorbalığı öğretmenlerin intiharıyla sonuçlanırken eğitimciler başkent Seul’de sokağa döküldü. Geçtiğimiz ay başkentte bir okulda veli ve öğrencilerden psikolojik şiddet gördüğü belirlenen bir öğretmenin intihar etmesiyle gündeme gelen veli zorbalığı bugün Ulusal Meclis önünde binlerce eğitimcinin katılımıyla protesto edildi. “Kamusal Eğitime Ara Günü” adı altında gerçekleştirilen protesto gösterisine siyah renk kıyafetlerle katılan öğretmenler, yetkililerden öğrenci ve velilerden gördükleri psikolojik şiddete karşı önlem almalarını isteyerek, disiplin cezası uygulayan eğitimcileri çocuk istismarından sorumlu tutabilecek yasalarda değişiklik yapılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebinde bulundu. Çok sayıda öğretmenin mitinge katılmak üzere 1 günlük izin alması nedeniyle en az 30 okulda eğitime geçici olarak ara verildi.
TEPKİLER ARTMIŞTI
Geçtiğimiz Temmuz ayında Seul'de zorbalık gördüğü öğrenilen öğretmenin hayatına son vermesi, eğitimcilerin sorunlarını kamuoyunun gündemine taşımıştı. Geçen hafta Seul ve Gunsan şehirlerinden bildirilen 2 öğretmen intiharı ise eğitimcilere yönelik kötü muameleye ilişkin tepkileri artırmıştı.
CUMARTESİ 200 BİN, PAZARTESİ 50 BİN ÖĞRETMEN PROTESTOLARA KATILDI
Öğretmen Dernekleri Federasyonu, organizatörlere dayandırdığı haberinde cumartesi günü düzenlenen protestolara yaklaşık 200 bin öğretmen katıldı. Yetkililerin pazartesi günü grev yapmanın ‘yasadışı’ sayılacağı yönündeki uyarılarına rağmen tahminen 50 bin öğretmen haftanın ilk günü iş bırakarak ölen öğretmeni anmak için başkent Seul’de toplandı.
Öfkeli öğretmenler, velilerin fazla talepkâr hareketleriyle ve tacizleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek, yasal reform ve daha fazla koruma talep ediyor. Taleplerinde çok da haksız sayılmazlar.
Hükümet verilerine göre ülkede Ocak 2018’den Haziran 2023’e kadar çoğu ilkokul öğretmeni olmak üzere 100 öğretmen intihar etti.