Yaban mersini, fundagiller ailesine ait odunsu bir bitkidir ve kırmızıdan mora kadar değişen renklere sahip dolgun ve etli meyvelere sahiptir. Tatlı ekşi bir tadı vardır ve meyveleri genellikle temmuz ile eylül ayları arasında toplanır. Islah edilmiş yaban mersinlerinin tohumları ile yetiştirilen bitkilerin meyvesi, ıslah edilmemiş yaban mersini meyvesinden daha lezzetli olabilir. Yaban mersini aynı zamanda çay üzümü, çoban üzümü, ayı üzümü gibi farklı isimlerle de anılır.
Ilıman, nemli ve yüksek bölgeleri tercih eden yaban mersini, ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetişir. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop'un yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişebilir. Yaban mersininin bu bölgelerde doğal olarak yetişmesinin nedenlerinden biri, bölgenin asitli topraklarından kaynaklanır.
YABAN MERSİNİNİN FAYDALARI
Yaban mersini, lif, C vitamini, B6 vitamini ve folat içeriğiyle dikkat çeker. Bu vitamin ve minerallerin bir araya gelmesiyle, yaban mersininin sağlık yararları saymakla bitmez. Bu küçük meyve, büyük bir sağlık deposudur. Yaban mersininin sağlık yararları şunlardır:
- Hafızayı güçlendirir.
- Kanseri önlemeye yardımcı olabilir.
- Kan şekerini dengeler.
- Kalp sağlığını destekler.
- Tansiyonun dengelemesine katkıda bulunur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirim sistemine destek olur.
- Göz sağlığını korur.
- Kemik sağlığını destekler.
- Cilt sağlığını iyileştirir.