Doğadaki taşları sanata dönüştüren Avcıoğlu, Türk tarihinde önemli bir yeri olan bu sanatın genç nesillere aktarılmasını arzuluyor.
Kepez ilçesinde yaşayan ve iki çocuk annesi olan Avcıoğlu, devlet dairesinde işçi olarak çalışırken ahşap kurslarına katıldı. Kurslardan birinde taş bebekleri gördü ve çocukluğunda Elazığ’da annesinin ona kundak yaparak oynatması hatıralarını canlandırdı.
Bu sanatı öğrenmek istediğinde hocasından “Sen yapamazsın” yanıtını aldı. Emekli olduktan sonra Manisa’ya giderek taş bebek yapımı konusunda eğitim aldı ve kısa süre sonra eğitim vermeye başladı. Halk eğitim süreçlerinde de yer alan Avcıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın somut olmayan kültürel mirasçı görüşmelerine katıldı. Yapıtları değerlendirilen Avcıoğlu, Türkiye’de taş bebek sanatını sürdüren beş kültürel mirasçıdan biri olarak belirlendi. Anadolu’nun binlerce yıllık taş bebek yapım geleneğini gençlere aktaran Avcıoğlu, şu anda Gençlik ve Spor Bakanlığı Özgecan Aslan Gençlik Merkezi’nde taş bebek sanatını öğretiyor.
Taş bebek yapımının kendisi için büyük bir anlam taşıdığını belirten Avcıoğlu, “Elazığ’da doğduğumda annem, Keban Barajı yakınlarına gittiğimizde bize kundak yaparak oyun oynamamızı sağlardı. Bu nedenle taş bebek yapımına karşı bir merakım vardı. Altı yıl önce bir kursa katıldım ve taş bebekleri görünce çok etkilendim. Hocamdan öğrenmek istedim ama ‘Sen yapamazsın’ dedi. Bu beni daha da hırslandırdı ve sonunda bir hocadan öğrenerek taş bebek yapmayı başardım” dedi.
Taş bebek sanatının kendisi için keyifli bir meslek haline geldiğini ifade eden Avcıoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültürel mirasçı görüşmelerine katıldım. Geleneksel taş bebek oyunları yapan beş kişiden biri olarak, yaklaşık 2000 yıllık bir geleneği yaşatıyorum. Amacım, bu sanatı genç nesillere aktararak unutulmasını önlemek. Antalya’da bu eğitimi veren tek kişi olarak, bugüne kadar derslerimden faydalanarak bu sanatı meslek edinmiş öğrencilerim var” şeklinde konuştu.