Türkiye''de 2 milyon 250 bin vatandaşın kaderini belirleyecek EYT düzenlemesi, yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi''nde görüşülecek. Deprem felaketleri nedeniyle üç kez ertelenen EYT tasarısının, bütün siyasi partilerin oy birliği ile kabul edilerek Resmi Gazete''de yayımlanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Her ne kadar düzenlemenin 8 Eylül 1999 öncesindeki yasalar esas alınarak çıkarılacağı belirtilse de, sonradan getirilen ''kademeli prim sistemi'' uygulaması nedeniyle EYT kapsamında emekli olabilmek için yüz binlerce vatandaşın birkaç sene daha beklemesi gerekecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in, düzenlemenin ilk günlerinde yaptığı "5000 prim günü yeterli olacak" açıklamasını referans alan ve bu doğrultuda borçlanma yoluna giderek, emeklilik için gün sayan prim mağdurları, düzenlemenin yeniden eski haline getirilmesi için Meclis''ten haber bekliyor.
3 Şubat''ta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan geçen tasarı, herhangi bir değişikliğe tutulmadan TBMM Genel Kurulu''na sunulacak. Bu nedenle, EYT için herhangi bir prim değişikliği yapılması söz konusu değil.
EMEKLİ OLMAK İÇİN YILLARCA BEKLEYECEKLER
Erkeklerde 1980, kadınlarda ise 1985 yılından önce işe girişi bulunanlar için 5000 prim günü emekli olmalarında yeterli sayılacak. Buna karşın, işe giriş yılı 1999''a yaklaştıkça, aranacak prim sayısı da 5975''e kadar yükselecek.
Bir başka deyişle, emeklilik için borçlanma yaparak prim gün sayısını 5000''e tamamlayan bir EYT''li, işe giriş tarihi 1998-1999 yıllarında olması halinde, emeklilik için yaklaşık 3 yıl daha çalışarak prim ödemek zorunda kalacak.
Habertürk''te yer alan tabloya göre, işe giriş tarihine göre erkek ve kadın EYT adaylarının beklemesi gereken tarihler şöyle:
İlgili Haberler