Yaz aylarında gıda zehirlenmesine dikkat

Yaz aylarında gıda zehirlenmesine dikkat

Dünya genelinde her yıl, güvenli olmayan gıdaların neden olduğu hastalıklar yaklaşık 600 milyon insanı etkiliyor ve bu vakaların yaklaşık 420 bini ölümle sonuçlanıyor.

Özellikle 5 yaş altı çocuklar için, güvenli olmayan gıdaların en büyük tehdit olduğu bir gerçek. Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzman Diyetisyen Özge Dinç Coşkun, yaz aylarında taze sebze ve meyve çeşitliliğinin arttığı bu dönemde, gıda güvenliğine yönelik temel hijyen kurallarının ve önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, yılda 125 bin 5 yaş altı çocuk ve 420 bin kişi, güvensiz gıdaların yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu durum, düşük ve orta gelirli ekonomilerde her yıl yaklaşık 95 milyar dolarlık bir üretkenlik kaybına sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), her yıl 7 Haziran'ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Bu gün, gıda güvenliğinin önemi vurgulanıyor ve sektörler arası iş birliği konusunda farkındalık oluşturuluyor. Bu yılın sloganı ise "Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap" olarak belirlendi.

Uzman Diyetisyen Özge Dinç Coşkun, gıda güvenliğinin üretimden tüketime kadar her aşamada kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların, taze meyve ve sebze tüketiminin de artmasıyla birlikte, besin kaynaklı zehirlenmeler için risk oluşturduğunu ifade ediyor. Coşkun, gözle görülemeyen mikroorganizmaların, bozulmuş gıdalar ve su yoluyla vücuda girmesiyle bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.

Organik tarımın da önemine değinen Coşkun, organik gübrelerin, sulama suyu, depolama ve taşıma ekipmanları gibi unsurların, besin zehirlenmelerine yol açabileceğini vurguluyor. Dünya genelinde her 10 kişiden birinin, zararlı maddelerin bulaştığı gıdalar nedeniyle hastalandığını belirten Coşkun, bakteri, virüs, parazit veya ağır metallerle kontamine olmuş gıdaların tüketilmesinin 200'den fazla hastalığa sebep olduğunu ifade ediyor. Özellikle 5 yaş altı çocukların, güvenli olmayan gıda tüketimi kaynaklı sorunlardan en fazla etkilendiğini vurguluyor.

Coşkun, gıda güvenliğinin önemini vurgularken, sorunların basit tedbirlerle önlenebileceğini ifade ediyor. Önerilerinde, taze meyve ve sebzelerin seçimi, saklanması ve hazırlanmasıyla ilgili pratik bilgiler veriyor. Örneğin, alışveriş yaparken taze ve sağlıklı meyve-sebzelerin tercih edilmesi, bozulmuş veya küflenmiş ürünlerin alınmaması, saklama koşullarına dikkat edilmesi gibi önlemler öneriyor. Ayrıca, meyve-sebzelerin yıkanması ve doğranması sürecinde hijyenik koşullara dikkat edilmesini tavsiye ediyor.