Hemen hemen herkesin favorisi olan çikolata, iklim değişikliğiyle mücadele ediyor. Kakao bitkilerinin yetiştirildiği bölgelerde beklenen iklim değişiklikleri, çikolata üretimini tehdit ediyor.
İklim uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre, Fildişi Sahili ve Gana'daki 294 kakao yetiştirme bölgesinin iklim değişikliği tahminlerine göre uygunluğu analiz edildi. Araştırma, daha yüksek sıcaklıkların ve daha kuru koşulların, kakao üretimini olumsuz etkileyeceği sonucuna vardı. Mevcut kakao yetiştirilen bölgelerin sadece yüzde 10'unun, 2050 yılında kakao üretimine uygun olmaya devam edeceği öngörülmekte.
Yüksek sıcaklıklar ve kuraklık koşulları, özellikle Nijerya, Kamerun ve doğu Fildişi Sahili gibi bölgelerde kakao ekimi için uygun olmayan şartlara neden olabilir. Araştırmacılara göre, bu sorunları çözmek adına genetik modifikasyonlar ve tarımsal ormancılık yöntemleri gibi uzun vadeli çözümler düşünülebilir. 2050'ye kadar zaman bulunsa da, genetik modifikasyonlarla daha dayanıklı kakao çeşitlerinin geliştirilmesi ve mevcut plantasyonların bu çeşitlerle değiştirilmesi gibi önlemler alınabilir.
Kakao ağaçlarını gölgede tutmak da sıcaklık etkilerini azaltabilir; uzun vadeli çözümler arasında düşünülen bir diğer yöntem ise kakao ağaçlarının etrafına gölge sağlamak amacıyla uzun boylu ağaçlar dikmek.
Bu tür önlemlerin benimsenmesi, çikolata üretiminin devamını sağlamak için önemli olabilir. Ancak, iklim değişikliğiyle mücadelede daha geniş kapsamlı önlemlerin alınması da gerekebilir.