FLAŞ KULİS: YENİ GELECEK HÜKÜMETİN ENKAZDAN KURTULUŞ PLANI BELLİ!
AKP hükümetinin yarattığı ekonomik enkaz giderek kötüye gidiyor. Döviz kurlarının Türk Lirasını alaşağı etmesi ve enflasyon giderek tırmanması hem vatandaşı hem de devleti borç batağının içine soktu.
Seçim için ittifaklar, adaylar ve seçim zamanı tartışmaları devam ederken, olası bir hükümet değişikliğinde ekonomik buhrandan çıkış için farklı ihtimaller konuşuluyor.
Muhalefet cephesinde, gelen yeni hükümetin vereceği güvenle risk priminin aşağı ineceği, bunun da yurt dışı piyasalardan daha iyi maliyetle borçlanma imkânı doğuracağı, en azından bu sayede bugünkü sıkışıklıktan çıkılabileceği savunuluyor.
Duvar Arkası’nın aktardığına göre, şu söylenti dolaşıyor:
"Eski başbakanlardan Süleyman Demirel’in 1980 öncesi yaşanan ekonomik kriz sürecinde döviz kıtlığına dikkat çekmek için sarf ettiği “70 sente muhtacız” sözlerinin üzerinden neredeyse 45 yıl geçti. Bu sözler bugün yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla yeniden gündemde. Muhalefet partilerinin ekonomi kurmayları kamuoyuna açıklamalarında en çok halkın alım gücündeki düşüşe dair değerlendirmelerde bulunurken arka planda yapısal sorunların getirdiği daha büyük sıkıntılara dikkat çekiyorlar. Bu da “Türkiye bir ödemeler dengesi krizine giriyor. 70 sente muhtacız dönemi gerçekleşiyor. 1 yıldan az vadesi olan 180 milyar dolar kısa vadeli borç var. Bunun ödenmesi için dolar üretilmesi gerek. Bu risk primiyle aranacak kredi maliyeti daha da yüksek olacak. Tıkanmaya gidiyoruz. Enkaz büyüyor” sözleriyle anlatılıyor. Peki muhalefet iktidara gelirse bu enkazın altından nasıl kalkacak? Kimse olası bir iktidar değişikliğinden sonrası için pembe tablo çizmiyor ancak, gelen yeni hükümetin vereceği güvenle risk priminin aşağı ineceği, bunun da yurt dışı piyasalardan daha iyi maliyetle borçlanma imkânı doğuracağı, en azından bu sayede bugünkü sıkışıklıktan çıkılabileceği savunuluyor."