Yeni salgın turist ishali. Dikkat ölümcül tehlikesi var uzmanı uyardı

Yeni salgın turist ishali. Dikkat ölümcül tehlikesi var uzmanı uyardı

Yaz aylarında yükselen sıcaklıkların sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Uzman isim, özellikle yaz ishali veya turist ishali olarak bilinen hastalıklarda artış gözlemlendiğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Uzman isim özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaşın atındakilerinin dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Yaz aylarının gelmesiyle yaz ishali olarak adlandırılan hastalarda büyük oranda artış olduğu gözlemlendi.

640xauto.webp

Uzmanlar, sıcak ve güneşli bölgelerde bakterilerin daha hızlı çoğaldığını vurgulayarak yiyeceklerin hızlı tüketilmesi gerektiğini belirtti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, özellikle bazı yaş gruplarında ölümcül olabilen 'yaz ishali'ne dikkat çekerek, "Güneşli bölgelerde ve plajlarda hava sıcaklığı 40 dereceyi bulabiliyor.

64bbdb5086b24753c4f0e0e2.webp

Sıcaklık, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratıyor. Kendi hazırladığınız yiyecekler bile olsa kısa sürede tüketilmeli. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaş altındaki bireyleri yakından takip etmek gerekiyor. Bu durum riske atılmamalı" dedi.

202208181103441-img.jpg

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prof. Dr. Şener, 'yaz ishali' ya da 'turist ishali' olarak bilinen hastalığın bağırsak alışkanlıklarında değişim olarak tanımlandığını ve bunun bazen tamamen sulu, bazen ise daha katı olabileceğini belirtti. Ayrıca, bulantı ve kusma gibi belirtilerin de eşlik edebileceğini ifade etti. Gıda zehirlenmeleri ve viral ya da bakteriyel enfeksiyonlarla karışabilen bu durumu ayırt etmenin hem kolay hem de zor olduğunu söyledi. "Karın ağrısı ile birlikte sık sık tuvalete gidip sulu dışkı yapıyorsanız ve birkaç gün önce şüpheli bir gıda tükettiyseniz, yaz ishaline yakalanmış olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

6023e2e355428413c4fc6ed4.webp

BAĞIRSAK ALIŞKANLIKLARINDA DEĞİŞİM MEYDANA GELECEK

Prof. Dr. Şener, yaz tatillerinde farklı bölgelerde veya ülkelerde alışılmadık gıdaların tüketilmesi durumunda bağırsak alışkanlıklarının değişebileceğini ve bunun normal olduğunu belirtti. Besin zehirlenmeleri durumunda ise bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı ve ateş gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini ve bu durumun ağır ishal tablolarıyla karışabileceğini ifade etti. Gıda zehirlenmesinde antibiyotik tedavisinin gerekebileceğini de ekledi.

basliksiz-1.jpg

HAZIR GIDA ÜRÜNLERİNE DİKKAT

Prof. Dr. Alper Şener, hazır gıdaların plajlarda sorun yaratabileceğini belirterek, özellikle mayonez, yoğurt ve diğer katkı maddeleri içeren ürünlerin bakteri birikimine yol açabileceğini söyledi. Açıkta satılan gıdaların da dikkatli tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Şener, bu tür ürünlerin 19-20 santigrat derece üzerinde saklanmaması gerektiğini belirtti. Plajlarda ve açık alanlarda gıdaların kontaminasyona açık hale geldiğini ve bu nedenle bu tür gıdaların 3-6 saat içinde tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Aldığınız gıdaların üzerinde kuruma, çürüme veya sümüksü yapılar olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

1884235-kmcicm-001.webp

ÖZELLİKLE RİSKLİ YAŞ GRUPLARINA DİKKAT

Prof. Dr. Şener, "Güneşli bölgelerde ve plajlarda hava sıcaklığı 40 dereceyi bulabiliyor. Sıcaklık, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratıyor. Kendi hazırladığınız yiyecekler bile olsa kısa sürede tüketilmeli. Bu tür ürünlerin tüketimiyle ortaya çıkabilecek yaz ishalleri, belirli yaş gruplarında ölümcül olabiliyor. Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaş altındaki bireyleri yakından takip etmek gerekiyor. Bu durum riske atılmamalı" diye konuştu.