Mahkeme Başkanı, avukatı salondan attı
Tüm Türkiye'yi dehşete düşüren, kamuoyunda "Yenidoğan Çetesi" olarak bilinen suç örgütünün yargılanmasına bugün başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) para alabilmek için İstanbul'da çok sayıda bebeği gereksiz şekilde yoğun bakımda tutup, bazılarının ölümüne bazılarının da sakat kalmasına neden olan 22’si tutuklu 47 sanığın hakim karşısına çıktığı dava, Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülüyor.
Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar, Türkiye'nin takip ettiği davada yaşananları adliyeden aktarıyor.
Yenidoğan Çetesi savcısının dosyadan el çektirildiğine dair paylaşım yapan avukat İrem Çiçek gözaltına alınmış, hakkında ev hapsi kararı verilmişti. İrem Çiçek bugün duruşmaya gelemedi. Çiçek’in yerine bir meslektaşı davaya katılma taleplerini sundu.
DURUŞMA GERGİNLİKLE BAŞLADI
Duruşma salonunda bulunan avukatlar, meslektaşlarının kapının önünde kaldığını söyledi. Mahkeme başkanı, izinsiz konuşan izleyicileri duruşma salonundan atacağını belirterek, tutanağa geçti.
MAHKEME BAŞKANI AVUKATI SALONDAN ÇIKARDI
Mahkeme başkanı, dosyaya gelen belgelerin okunduğunu söyledi. Avukat Ömer Kavili ise "Belgeleri okumadan tutanak tutuyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, Kavili’nin duruşma salonundan çıkmasını istedi. Kavili, “Yargı bir kültürdür. Yok ettiniz. Kanunsuzlar” sözleriyle salondan çıktı.
MAHKEME KİMLİK TESPİTİ İLE BAŞLADI
Yenidoğan Çetesi’nin doktor sanıklarından İlker Gönen, sanık kürsüsüne çıkarak evli ve 3 çocuk sahibi olduğunu, ayrıca üniversite mezunu olduğunu belirtti. Ardından, birçok telefon dinlemesinde adı geçen hemşire Mehtap Sayar kürsüye çıkarak bekar olduğunu ve çocuğunun olmadığını ifade etti.
GÖZLER ÇETE LİDERİ DOKTOR SARIDA
Çete lideri Fırat Sarı, kimlik bilgisini okumak için sanık kürsüsüne geldi. Başındaki peruğunu cezaevinde çıkartmış olduğu görüldü. Kimlik tespitinde bekar ve 2 çocuk babası olduğunu söyleyen Sarı, klinik doktoru olduğunu ve aylık kazancının 400 bin lira olduğunu belirtti. O sırada bebeğini kaybetmiş bazı aileler duruşma salonuna giriş yaptı.
Mahkeme başkanı, duruşmaya katılan bir avukata, “Siz seyircisiniz, ya oturun ya da duruşma salonundan çıkın. Taraf avukatı değilsiniz, sizi uyarıyorum,” dedi. Avukatlar, mahkeme başkanının bu tavrına tepki gösterirken, tartışma sonrası sanıkların kimlik bilgilerine geçildi.
GAZETECİ AVŞAR: ORGANİZASYON ÇOK KÖTÜ
Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Seyhan Avşar, Bakırköy Adliyesi önünde, bebeği öldürülen ailelerin, avukatların, gazetecilerin ve STK'ların duruşma salonuna alınmadığını belirtti. Avşar, bu denli önemli bir davada organizasyonun çok kötü olduğuna dikkat çekti.
CHP'Lİ VEKİL EMİR'DEN TEPKİ: CEZA YARGILAMALARI HALKA AÇIK YAPILMALI
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, mağdur ailelerin, avukatların ve gazetecilerin duruşma salonuna alınmamasına tepki göstererek, "Ceza yargılamaları halka açık yapılır" dedi. Emir, herkesin bu davayı izleme hakkı olduğunu vurguladı.
DURUŞMA BAŞLADI
Duruşma gecikmeli olarak başladı. Mahkeme başkanı kimlik tespiti yaptı. Duruşma Bakırköy Adliyesi’nin konferans salonunda yapılıyor. Salonun içinin çok kalabalık olduğu görülürken, pek çok kişi duruşmaya giremedi. Davada tutuklu sanıklar salona geldi. Mahkeme Başkanı, baro başkanlarına söz vermeyeceğini açıklamasının ardından gelen itirazlar sonrası salonu boşaltmak istedi, buna itiraz edilip gerekçesi sorulunca da mahkeme heyetiyle birlikte salondan ayrıldı. Dışarıda müzakere eden mahkeme heyeti salona döndü, Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan'a ve İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu'na söz verilmesi talebini kabul etti.
BEBEKLERİNİ KAYBEDEN AİLELER SALONA ALINMADI
Çetenin faaliyetleri nedeniyle bebeklerini kaybeden aileler duruşma salonuna alınmadı.Saat 10.00'da başlaması planlanan duruşma, 11.00'e ertelendi. Davaya müdahil olmak isteyen avukatlar duruşma kapısında bekletiliyor. Polis ile avukatlar arasında da gerilim yaşandı. Salon önünde bir anne "Canım yanıyor" diye bağırırken, "Aileler içeriye alınsın" çağrıları yapıldı.