Yenidünya meyvesinin faydaları nelerdir?

Yenidünya meyvesinin faydaları nelerdir?

Yenidünya A, C ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Özellikle portakala benzer şekilde yüksek miktarda C vitamini içerir. Peki, yenidünyanın faydaları nelerdir?

Yenidünya, güller ailesinden gelen ve değerli tatlı meyvesiyle bilinen, özellikle Çin'e özgü bir ağaçtır. Malta eriği olarak da bilinen bu meyve, salkımlar halinde yetişir ve genellikle küçük, yuvarlak meyvelere sahiptir; renkleri arasında sarı, kırmızı ve turuncu tonlar bulunabilir.

Yenidünya meyvesi, zengin bitki bileşikleri içeren tohumları ve yapraklarıyla bilinir ve binlerce yıldır geleneksel tıbbın bir parçası olarak kullanılmaktadır. Son çalışmalar, Yenidünya çeşitli sağlık yararları sunabileceğini, özellikle bazı hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir.

malta-erigi-yenidunya-kac-kaloridir-ne-zaman-tazedir-faydalari-nelerdir.jpg

YENİ DÜNYA'NIN SAĞLIK YARARLARI NELERDİR?

Yenidünya, sağlığa çeşitli yollarla fayda sağlayan bitki bileşiklerine sahiptir. Örneğin, beta karoten gibi karotenoid antioksidanlar açısından mükemmel bir kaynaktır. Koyu renkli çeşitler, daha fazla karotenoid içerme eğilimindedir.

Antioksidan, antikanser ve anti-inflamatuar özelliklere sahip fenolik bileşikler bakımından zengindir ve diyabet ve kalp hastalığı gibi çeşitli durumlarla savaşmaya yardımcı olabilir.

Yenidünyanın vitamin, mineral ve antioksidan içeriği, özellikle potasyum ve magnezyum gibi minerallerle desteklenmiş olarak, kalp sağlığını destekleyebilir. Bu mineraller, kan basıncının düzenlenmesi ve atardamarların sağlıklı kalması için önemlidir.

Karotenoidler ve fenolik bileşikler, iltihabı azaltabilir ve hücresel hasarı önleyerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir.

yenidunya-4-3-1580371616.jpg

Yenidünyanın kabuğu, yaprakları ve tohumlarından elde edilen özlerin kanser önleyici özelliklere sahip olabileceğini gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır. Örneğin, yapılan bir test tüpü çalışması, Yenidünya meyve kabuklarından elde edilen ekstraktın, insan mesane kanseri hücrelerinin büyümesini önemli ölçüde engellediğini ortaya koymuştur. Ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Yenidünya, metabolik sağlığı iyileştirebilir ve enerji için kullanılan bir hormon olan trigliserit, kan şekerini hücrelere taşıyarak kan şekerini ve insülin seviyelerini düşürebilir. Yüksek yağlı bir diyetle beslenen fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, Yenidünya ile beslenen farelerin bu parametrelerde yüksek yağlı diyetle beslenenlere göre daha düşük seviyeler gösterdiği gözlemlenmiştir.

Kronik inflamasyon, kalp hastalığı, beyin rahatsızlıkları ve diyabet gibi pek çok sağlık sorunuyla ilişkilendirilen kronik inflamasyonun azaltılmasında güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.