Şili'nin ALMA teleskobu tarafından yapılan gözlemler, evrenin erken dönemlerinde türünün ilk örneği olan bir galaksinin yıldız oluşumunu söndüren devasa bir kuasarı ortaya çıkardı. Bu çarpıcı keşif, gökbilimcilerin ilk defa, evrenin şafağında bir galaksinin yıldız oluşumunu durduran eski bir süper kütleli kara deliği tespit etmelerine olanak sağlıyor.
Büyük Patlama'dan sadece 900 milyon yıl sonra ortaya çıkan bu olay, kuasar adı verilen aşırı parlak kara deliklerin yüksek hızlı gaz akıntıları püskürterek yıldız oluşumunu engellediği teorik tahminleri doğruluyor. Hidrojenle bağlanmış oksijen moleküllerinden oluşan bu gaz akıntıları, yıldız oluşumu için temel bir yakıt olarak biliniyor. Ancak kuasarlar, bu gazı hızlı bir şekilde püskürterek bölgedeki yıldız oluşumunu durdurabilirler.
BU DURUM TAHMİN EDİLİYORDU
Hokkaido Üniversitesi'nde astrofizik profesörü olan çalışmanın başyazarı Dragan Salak, "Teorik çalışmalar, moleküler gaz çıkışlarının galaksilerin oluşumu ve evriminde erken aşamalardan itibaren önemli bir rol oynadığını göstermektedir, çünkü yıldız oluşumunu düzenleyebilirler" dedi. "Kuasarlar özellikle enerjik kaynaklardır, bu nedenle güçlü çıkışlar üretebileceklerini bekliyorduk."
Kara delikler, dev yıldızların çöküşünden doğar ve çevrelerindeki maddeyi emerek büyürler. Kuasarlar, bu obur uzay-zaman yırtılmalarının bazılarıdır ve sürtünme nedeniyle dönen malzemenin ısınmasına ve teleskoplar tarafından tespit edilebilen parlak ışık patlamaları yaymasına neden olarak aktif galaktik çekirdeklere dönüşürler.
Gökbilimciler, bu keşifle birlikte dev kara deliklerin ışıldayan kalplerinin, evrenin erken dönemlerindeki ilk galaksileri nasıl şekillendirdiğini daha iyi anlamak için evrenin derinliklerinde daha fazla kuasar arayacaklarını belirtti.