Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın ayrıntıları belli oldu. SGK Uzmanı Ali Tezel, programda bulunan yeni emeklilik sistemine dair Cumhuriyet TV’den Beste Çelik'e konuştu.
EN DÜŞÜK 40 BİN TL
Ali Tezel, en düşük memur ve memur emeklisinin alacağı maaş zammını açıkladı. Tezel, "En düşük memur maaşının 40 bin TL, en düşük emekli maaşının da 34 bin TL olması bekleniyor" dedi.
Tezel'in açıklaması şöyle:
OVP'deki enflasyon tahminlerine göre memur ve memur emeklileri maaşları değişti. Yeni maaş zammı tahminine ilişkin Tezel, “Memurlarla yapılan toplu sözleşme gereğince ocak ayında yüzde 15, temmuz ayında yüzde 10 olmak üzere 2024 yılı için zam öngörmüşlerdi. Açıklanan Orta Vadeli Plan da enflasyonun yüze 65 olmasını öngörüyor. Bu oranlar yüzde 65 enflasyonun altında kalacağı için onlara da ocak ayında enflasyon farkları verilecek. Bu doğrultuda en düşük memur maaşının 40 bin TL, en düşük emekli maaşının da 34 bin TL olması bekleniyor. Geçen ay itibariyle TÜİK sorunu da ortadan kalkıyor gibi. TÜİK gerçeğe doğru gidiyor. TÜİK gerçek rakamları açıklamaya devam ederse enflasyon yüzde 100’e yaklaşır."
MEMUR VE EMEKLİLERİN TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI BELLİ OLDU
Memur ve memur emeklilerine 2023-2024 yılları için yapılacak zam oranı, yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında belli oldu. Buna göre, memur maaşlarına 2024 yılında yüzde 15+10, 2025 yılında da yüzde 6+5 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak.
Memurlar ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak 6 ayda bir enflasyon farkı alacak.
Memur maaşları ocak ayında belirlenirken öncelikle bu yılın temmuz – aralık dönemindeki enflasyon farkı verilecek. Enflasyon farkının üzerine toplu sözleşmede belirlenen zam oranı uygulanacak.
ENFLASYON FARKI NEDİR?
Enflasyon farkı, belirli bir zaman diliminin başka bir zaman dilimine göre enflasyonda yaşanan artış veya düşüşün oranıdır.
Emekli maaşları altı ayda bir defa enflasyon farkına göre Temmuz ve Ocak ayında zamlanır. Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Aralık ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon farkına göre zam yapılıyor.
Ocak ayında ise Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte bir önceki yılın Haziran ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre Ocak ayında emekli maaşlarına zam yapılıyor.
MEMUR ENFLASYON FARKI NASIL HESAPLANIR?
a) Enflasyon Farkı= Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı-Enflasyon Oranı sonucunda (-) negatif,
b) Enflasyon Farkı= Enflasyon Oranı-Maaş/Ücretlerdeki Artış Oranı sonucunda (+) çıkması pozitif sayı olması halinde, maaş vb. ücretlere "enflasyon farkı" şeklinde ilave bir artış yapılması yapılmaktadır.
Memur maaşlarına temmuz ayında 17.55 oranındaki yüzdelik zammın yanı sıra 8.077 TL seyyanen zam verildi. Enflasyon farkında 8.077 TL tutarındaki seyyanen zam dikkate alınmayacak. Yüzde 17.55'lik zammın ise sadece 6 puanlık kısmı toplu sözleşme zammından oluşuyor. Temmuz – aralık döneminde yüzde 6'yı aşan enflasyon farkı ocak ayında maaşlara yansıtılacak.
MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI ENFLASYON FARKI HESAPLAMA
Memurlar için yılsonu enflasyonu yüzde 58 olursa yüzde 24.44 oranında enflasyon farkı doğacak. Yılsonu enflasyonu yüzde 62 olursa enflasyon farkı yüzde 27.59'a çıkacak.
Ocak ayında önce enflasyon farkı verilecek, ardından da Hakem Kurulu'nca belirlenen zam oranı uygulanacak.