YKS öncesi sakın bunları yemeyin! Öğrenciler dikkat

YKS öncesi sakın bunları yemeyin! Öğrenciler dikkat

Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi bal ve reçel gibi yiyeceklerin tüketiminin kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip düşürebileceğini belirterek, bu durumun sınav başarısını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Bu yıl 3 milyondan fazla adayın katılacağı 2024-YKS, 8-9 Haziran'da Türkiye genelindeki 81 il ve 245 sınav merkezi ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de gerçekleştirilecek. Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, sınav öncesi öğrencilerin beslenme alışkanlıklarına ilişkin önemli bilgiler verdi.

aw222378-03.jpg

Aktepe, öğrencilerin sınav öncesi beslenme alışkanlıklarına dikkat çekerek, "Kuru baklagil tüketmemeleri gerekiyor. Bu, sınav günü gaz şikâyetine, karın ağrısına ve bağırsak hareketlerinin artmasına neden olabilir. Bu da sınav esnasında rahatsızlık yaşamalarına yol açabilir" dedi.

Aktepe, ailelere sınav öncesi öğrencilere verebilecekleri beslenme önerileri hakkında şu bilgileri verdi:

Haşlanmış veya ızgara et, tavuk gibi protein kaynakları tercih edilebilir.

Pilav gibi karbonhidrat içeren ancak çok yağlı olmayan yiyeceklerle birlikte tüketilebilir.

Süt gibi gaz yapabilecek içeceklerden kaçınılmalıdır.

Kahvaltıda yumurta tüketilebilir ancak kokusundan rahatsız olabilecekse az yağlı veya yağsız bir tost tercih edilebilir.

Kan şekerini hızla yükseltebilecek bal ve reçel gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu tür besinlerin tüketimi sonrası kan şekeri hızla düşeceği için sınav sırasında olumsuz etkileri olabilir.

Sınav öncesi fazla kafein tüketilmemelidir çünkü bu idrara çıkma ihtiyacını artırabilir ve sınav esnasında rahatsızlık oluşturabilir.