Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı da son 15 gündür vaka sayılarındaki tırmanışa dikkat çekti. Özellikle aşısızların hastalandıklarında durumlarının kötüye gittiğini kaydeden Doç. Dr. Savaşçı, ilk olarak 65 yaş üstüne 2 doz inaktif aşı olanların da yoğun bakıma yatmaya başladıklarını aktardı.
65 yaş üstü vatandaşlar, aşının ilk uygulanmaya başlandığı dönemde Çin'de üretilen Sinovac aşısını olmuşlardı. Bu inaktif aşının Delta varyantına karşı yeterli korumayı sağlamadığına dair araştırmalar üzerine Sinovac, Delta Varyantı'na karşı yeni bir aşı geliştirmek için çalışmalara başladığını duyurmuştu.
"YOĞUN BAKIM YERİ BEKLİYORUZ"
Önceki dönemde ayakta tedavi edilen hafif semptomlar gösteren hastalar olduğunu belirten Doç. Dr. Savaşçı, son 15 gündür yaşanan durumu şu sözlerle anlattı:
"Hastaneye yatırmak zorunda kaldığımız ve yoğun bakım ihtiyacı olan, şu anda kliniklerde yoğun bakım yeri beklediğimiz hastalarımız var."
"40 YAŞ ALTI VAKALARIMIZ ÇOK YOĞUN"
"Demek ki durum ciddiye gidiyor" diyen Doç. Dr. Savaşçı, "Bunu buradan anlayabiliriz. Bunun birinci öncelik nedeni; halen daha aşı yaptırmak istemeyen, aşı olmamış insanlarımız var. Hatta bir ailede anne-baba aşı yaptırıyor, 21 yaşındaki çocukları yaptırmamıştı.
Aile çok üzülüyor, çocuğu yatırmak zorunda kaldık ve genel durumu kötüydü. Genel olarak vaka dağılımına baktığımızda 40 yaş altı vakalarımız çok yoğun. Özellikle 65 yaş üzerinde de 2 doz inaktif aşı yapanlar da hastalanmaya, yoğun bakıma yatmaya başladı" dedi.
"İNAKTİF AŞILARIN KORUYUCULUK ORANI DÜŞÜK KALDI"
Savaşçı, vakalarının neredeyse tamamının Delta varyantı olduğunu belirterek, bu kişilerin hem bulaş riski fazla hem de inaktif aşılarında koruyuculuk oranlarının düşük kaldığını vurguladı.
"KIRMIZI ALARM VERMEYE BAŞLADIK"
Vaka sayılarıyla birlikte yoğun bakım ihtiyaçlarının da arttığını belirten Doç. Dr. Savaşçı, "Son 15 günde klinikte takip edecek boş yataklarımız az da olsa var ama yoğun bakımlarda ciddi oranda artışlar mevcut. Son 15 günde 3-5 kat bir artışımız söz konusu. Ayakta takip ettiğimiz hafif vakalar, biraz daha orta ve ciddi boyuta dönmeye başladı. Dolayısıyla kırmızı alarm vermeye başladık" ifadelerini kullandı.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARI YORULDU, HALKTA VURDUMDUYMAZLIK VAR"
Sağlık çalışanlarının yoğun mesaisine de değinen Doç. Dr. Savaş, "Yaz dönemi, personel izinleri, 2 yıldır sağlık çalışanlarında bir yorgunluk olmaya başladı. Halkımızda da vurdumduymazlık söz konusu olmaya başladı. En büyük tehlike ise aşı yaptıranlar arasında da kendini çok güvende hisseden bir kitle olmaya başladı" dedi. (DHA)
Kabusa bir yenisi daha eklendi: En gelişmiş korona varyantı ortaya çıktı!
Tabip Odası Başkanı: Her gün bir uçak dolusu insan ölüyor
TTB'den koronavirüsle ilgili yeni açıklama