KETEN TOHUMU
Bağırsaklar için en etkili tohumlardan biri keten tohumu. 1 yemek kaşığı kahverengi keten tohumu, 2,8 gram lif içerir. Lif açısından zengin olan keten tohumu, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengin. Bu nedenle salatalarınıza veya yoğurtlarınıza keten tohumu eklemeyi düşünebilirsiniz.
KİVİ
Lezzetli kivi, bağırsakları harekete geçiren bir mucize meyve. Orta boy bir kivi, 2,5 gram lif içerir ve sindirir siyah çekirdekler lif ve vitamin alımını artırır. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kivi tüketiminin bağırsak sistemini düzenlediği ortaya konmuş.
YOĞURT VE KEFİR
Kefir ve yoğurt, sindirim sisteminin düzenlenmesi için önemli olan probiyotik bakterileri içerir. Kefir, bağırsakları temizleyerek ve sindirimi kolaylaştırarak bağırsak sağlığını destekler. Özellikle kabızlık gibi sindirim problemleri yaşayanlar için ideal bir içecek.
CHİA TOHUMU
Küçük boyutuna rağmen lif bakımından zengin olan chia tohumu, bağırsak sağlığını iyileştirir ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. 100 gram chia tohumunda 34.4 gram lif bulunur ve antioksidanlar ile mineraller de içerir.
YEŞİL KABAK
Yeşil kabak, yüksek lif ve su içeriğiyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Sindirilebilir lifler ve vitaminler açısından zengin olan kabak, ana öğünlerinizde yoğurt ile birlikte tüketir.
TAZE SEBZE VE MEYVELER
Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketmek, bağırsak sağlığını korumak için önemli. Yüksek lif ve besleyici içeriği sayesinde bağırsak sağlığını destekler ve sindirim sistemi hastalıklarından korur.
KURUBAKLAGİLLER
Yüksek lif ve protein içeriğiyle kurubaklagiller, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Uzun süreli aralıklarla tüketildiğinde gaz problemine neden olur, bu nedenle dengeli ve ölçülü tüketilmeli.