Yüksek Öğretim Kurumu'ndan para karşılığı tez hazırlayanlara suç duyurusu!

Yüksek Öğretim Kurumu'ndan para karşılığı tez hazırlayanlara suç duyurusu!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), para karşılığı tez ve ödev hazırlayan akademisyenlere kamu davası açıyor. Türkiye'de bu yola başvuran en az 520 şirket bulunuyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), para karşılığı tez ve ödev hazırlayan ve  şüpheliler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Dilekçede başkaları için para karşılığı tez ya da ödev yapılarak "nitelikli dolandırıcılık" ve "suça yardım" suçlarını işleyen internet siteleri ve buralardan destek alarak üniversiteleri dolandırmaya teşebbüs edenler hakkında kamu davası açılması talep edildi.


Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay'ın haberine göre, Türkiye'de bu yolla, ekip kurarak parayla tez yazan en az 520 şirket var. 2 bin liradan 20 bin liraya kadar değişen ücretlerle tez yazan bu firmalar, yılda yaklaşık 160 milyon liralık gelir elde ediyor. 

HAPİS CEZASI GELEBİLİR

Dilekçede, paralı tez ve ödevlerin dışında ayrıca çevrim içi sınavlara müdahil olduğu belirtilen internet siteleri ile sosyal medya hesaplarının açık adreslerine yer verildi. Tezlerin iptalinin yanı sıra hapis ve para cezaları da öngörülebiliyor. "Dolandırıcılık"tan 1 yıldan 5 yıla, "nitelikli dolandırıcılık" tan 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları söz konusu olabilecek.


FİYATLAR DURUMA GÖRE DEĞİŞİYOR


İnternette arama yapıldığında bu işleri yapan sitelerin bilgileri ortaya çıkıyor. Özay'ın haberine göre, YÖK'ü merkeze alan 10 km çaplı bir çember çizerseniz, bu çemberin içine parayla tez ve makale yazan en az 11 şirket düşüyor. Tez yazan işletmelerden birini öğrenci gibi aradık. İsmini vermek istemeyen site yöneticisine “Tezleri nasıl yazıyorsunuz?” diye sorduk. Aldığımız cevap şöyle: Üniversitelerde alanında uzman pek çok isimle çalışıyoruz. Fiyatlar, ilden ile, üniversiteden üniversiteye değişiyor. Öğrenci ile aramızda anlaşma ve parayı konuştuktan sonra çalışmalara başlıyoruz. Tez hizmetimiz iki türlü: İlki yüksek lisans, diğeri doktora tezi. Tezler teslim edilmeden önce, tezi yazdıran öğrenci ile hoca arasında birkaç defa etkileşim oluyor. Soru işaretleri tamamen ortadan kalkıyor. Beklenen fiyata göre yorumlar yapıyoruz, yapacağımız işi anlatıyoruz. Tezleri İngilizce yazdırmak isteyen de oluyor, o zaman fiyat artmaya başlıyor.

YÖK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada, yasal sürecin başlatıldığını belirterek "Yeni YÖK olarak, akademiyi zehirleyen bu yasa dışı durumlara karşı hiçbir zaman müsamaha gösterilmeyeceğinin bilinmesini isteriz" ifadelerini kullandı.