Yulafın hiç duymadığınız faydaları

Yulafın hiç duymadığınız faydaları

Yulaf en sağlıklı tahıl çeşitlerinden biridir. Peki yulafın faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nasıl tüketilir? İşte detaylar...

Mucize besin olarak adlandırılan ve asıl ismi Avena Sativa olan yulaf tahıl türlerinden biridir. Çoğunlukla kahvaltı şeklinde tüketilen yulafın sahip olduğu besin değeri çok yüksektir. Yapısı içerisinde vücut adına gereken mineral, vitamin, antioksidan ve lifleri barındırır. Bunun dışında sağlık adına oldukça yararlı olan beta- glukan isimli, eşsiz bir çözünür lif içerir. Yulaf, karbonhidrat ve lif kaynağı olmasının yanı sıra, yağ ve protein açısından da diğer tahıllara göre çok zengindir.

 

YULAFIN FAYDALARI

-Bağışıklığı güçlendirir.

-Kalbin sağlığının korunmasına fayda sağlar.

- Kolon kanseri riskini en aza indirir.

-Kandaki kolesterol seviyesini düzenler.

- Enerjinin artmasına yardımcı olur.

-Sindirim sistemiyle birlikte kan şekeri seviyesini normale düzeylere dönüştürür.

- Adet ağrılarını gidermeye yardımcı olur.

- İçerdiği zengin lifler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

- Tiroid bezi rahatsızlıklarını önler.

-Cilt sağlığının korunmasında önemli faydaları vardır.

- Uykusuzluğa karşı etkili rol oynar

- iltihap önleyici etkiye sahiptir.

-Diyet yapanların kilo vermesini kolaylaştıran bir besin türüdür.

-Kolon kanseri riskini en aza indirger.

 

YULAFIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

100 gram yulafın içerisinde 351 kcal kalori bulunmaktadır. Besin değerleri ise şöyledir:

-Karbonhidrat 57.3

-Lif 12.2

-Protein 11.3

-Yağ 5.8

-Potasyum

-Kalsiyum

-Demir

YULAF NASIL TÜKETİLİR?

Az miktar sütle ocakta karıştırarak pişirebilir ve içine şeker, bal ya da pekmez gibi dilediğiniz bir tatlandırıcıyı kullanarak lapa kıvamına getirebilirsiniz. Yulaf lapasını sade olarak tüketebileceğiniz gibi üzerini dilediğiniz tohum, meyve ya da çikolatalarla süsleyerek de tüketebilirsiniz.

YULAFIN ZARARLARI

Yulaf tüketimi bazı insanlarda şişkinliğe ve gaza neden olabilmektedir. Bunun haricinde avenin duyarlılığı söz konusu olan kişilerin yulaf tüketiminden kaçınması gerekir.