Türkiye'nin Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişmekte olup yerli halk tarafından kahvatılarda soslanarak tüketilen zahter bitkisinin birçok yararları vardır. Özellikle, bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor. Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır. Ama bitki limon, yağ, kırmızı pul biber ile soslandığında çok lezzetli hale gelir.
İki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir. Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanımı da yaygındır.
Faydaları;
Hazmı kolaylaştırır.
Kalp çarpıntısını giderir.
İştah açar.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Bağırsak hastalıklarında iyileştiricidir.
Böbrek hastalıklarında koruyucu görevi vardır.
Mesane ağrısını dindirir.
Mikrop öldürücüdür.
Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Mantar şikayetlerine karşı faydalıdır.
Yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir.
Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir.
Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyun.
Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur.
Limon ve şeker kullanarak tatlandırıp içebilirsiniz.
Kısa bir süre sonra kendinizi çok zinde hissedecek, cildinizdeki değişimi 2 günde fark edeceksiniz.