Temmuz ayında emeklilere seyyanen zam verilmemesine tepkiler devam ederken, emekliye zam değil ikramiye verileceği iddia edildi.
Yüksek enflasyon karşısında alım gücü düşen emekliler, maaşlarında iyileştirme bekliyor. Emekli maaşı Türkiye’de ilk kez asgari ücretin altında kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklileri bu beklentisi karşısında "Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" demişti.
Yaklaşık 17 milyon emekli her Ramazan ve Kurban bayramlarında iki kez ikramiye alıyor. Bu yıl Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla bir üçüncü ikramiye ödenmesi gündeme geldi.
Yeni Asır’dan Faruk Erdem’in haberine göre, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Ara zam konusunun Ekim ayında TBMM'nin açılması ile gündeme gelmesi bekleniyor.
Üçüncü ikramiye ise bu çalışmadan ayrı olarak düşünülüyor. İddiaya göre, tüm emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilmesi düşünülüyor. Bir kereliğine ödenecek ikramiyenin miktarı üzerindeki çalışmalar da devam ediyor. İlk olarak masaya 5 bin lira rakamının geldiği ve bu rakam üzerinde uzlaşı sağlandığı iddia edildi.
Çalışmanın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Öte yandan emeklilere yapılacak ara zam ile ilgili çeşitli formüller var. Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Ekim ayında TBMM'nin açılmasıyla emekli maaşlarındaki iyileştirmenin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
BİRİNCİ FORMÜL SEYYANEN ZAM
Gündeme gelen formüllerden birisi seyyanen artış. Özellikle 7.500 TL'nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Memurlara geçtiğimiz ay 8 bin 77 lira seyyanen artış yapılmıştı. Ancak seyyanen artış kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışma sonunda belli olacak.
İKİNCİ FORMÜL ENFLASYON ÜZERİ ZAM
Seyyanen artış dışında masada olan bir başka formül ise refah payı verilmesi. Yani enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması. Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir.
Bu arada Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılması sonrasında tüm kamu çalışanlarına 8 bin lira seyyanen artış yapılmıştı. Memur emeklileri ise yüzde 25 zam almışlardı. Toplu sözleşme görüşmelerinde memur emeklilerine de bu seyyanen artışın yapılması talepler arasında yer almış, ancak hükümet tarafından kabul edilmemişti