Zorunlu askerlik kalkıyor mu? Bakanı Güler son noktayı koydu

Zorunlu askerlik kalkıyor mu? Bakanı Güler son noktayı koydu

İzmir'deki EFES-2024 Tatbikatı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, zorunlu askerlik sistemi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Güler, Batı ülkelerinde zorunlu askerlik sisteminin yeniden gündeme gelmeye başladığını belirterek, Türkiye'de zorunlu askerliğin devam edip etmeyeceği sorusunu yanıtladı. Güler, Türkiye'nin askerlik sisteminde profesyonel ve zorunlu askerlik karışımının sürdürüleceğini vurguladı.

EFES-2024 Tatbikatı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Güler, Irak ve Suriye gibi bölgesel konuların yanı sıra Avrupa ordusu kurulması durumunda Türkiye'nin bu orduda yer alabileceğini ifade etti. Zorunlu askerlik sistemi hakkında da konuşan Güler, ordunun tamamen profesyonel bir yapıya geçişi düşünmediğini belirtti.

"Türkiye Cumhuriyeti’nin evlatlarının vatan savunmasında görev almalarının zorunlu olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yaklaşımımız yüzde 50 profesyonel, yüzde 50 zorunlu askerlik olması şeklindedir" diyen Güler, zorunlu askerlik sisteminin devam edeceğini açıkça belirtti.

Avrupa ülkelerinde de zorunlu askerliğin yeniden değerlendirilmekte olduğunu söyleyen Bakan Güler, "Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar değerlendirildiğinde bu sistemin doğru bir yaklaşım olduğu anlaşılacaktır. Avrupa’da profesyonel askerliğe geçen ülkelerin zorunlu askerliğe dönmeyi tekrar değerlendirdiklerini görüyoruz. En son bu konu İngiltere’nin gündeminde" ifadelerini kullandı.

Güler ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) operasyon hazırlıklarıyla ilgili soruları da net bir şekilde yanıtladı. TSK'nın her zaman operasyonlara hazır olduğunu belirten Güler, Türkiye'nin güvenliği için gerekli tüm adımların atılacağının altını çizdi.

İlgili Haberler