Vücuda yapışan kenenin kafasının ezilmesi virüsün bulaşmasını hızlandırıyor

Vücuda yapışan kenenin kafasının ezilmesi virüsün bulaşmasını hızlandırıyor
Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, kene vakalarının artma eğiliminde olduğu bahar aylarında vatandaşları uyarmak için açıklamalarda bulundu.

Toker, kene ısırıklarının virüs bulaşma riskini artırabileceğine dikkat çekti ve vatandaşlara koruyucu önlemler almalarını önerdi. "Vücudu kapatan uzun kollu ve bacaklı giysiler giyinmek, çizme tercih etmek veya paçaları çorapların içine sokmak gibi basit önlemler almak, kene ısırıklarından korunmada önemli bir adımdır" dedi.

Toker, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve diğer kene kaynaklı hastalıkların bahar aylarında yaygınlaştığını belirtti. Bu hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Toker, hayvanlarla temas halinde olan kişilerin risk altında olduğunu söyledi. Hayvancılıkla uğraşan bölgelerdeki alanların düzenli olarak ilaçlanmasının önemli olduğunu belirtti.

"VİRÜSÜN BELİRTİLERİNİ TAKİP ETMEK ÖNEMLİ"

Dr. Öğr. Üyesi Toker, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında belirtilerin önemli olduğunu vurguladı. Kas ve bağ ağrısı, halsizlik, ateş, kanama, morluklar, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerin vakaların erken tespitinde kritik olduğunu belirtti. Bu tür belirtiler görüldüğünde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Kenenin vücuda yapışması durumunda doğru müdahalenin önemine de değinen Toker, keneyi çıkarmak için cımbız kullanmanın en doğru yöntem olduğunu söyledi. Kenenin başını ezme veya koparma gibi müdahalelerin virüsün bulaşma riskini artırabileceğini belirtti ve bu durumda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar