Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde emekli Yaşar Arıkan'ın bahçesinde, kış aylarının vazgeçilmezi olan yer elması hasadı başladı. Arıkan, bahçesinde özenle yetiştirdiği yer elmasını toprak altından çıkarmak için büyük bir emek harcadığını dile getirdi. Kürek kullanarak toprağı açtığını belirten Arıkan, patates gibi toprak altında yetişen bu sebzeleri topraktan ayırdıktan sonra temizleyip yıkadığını söyledi.
30 yıldır yer elması ektiklerini ve bu bitkinin birçok hastalığa çare olduğunu vurgulayan Arıkan, bitkinin içerdiği vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunu ifade etti. Kendi bahçelerinde yetiştirdikleri yer elmasını satışa sunmadıklarını söyleyen Arıkan, bu bitkinin tohumunun olmadığını, kendi kabuğunu veya kesilen yer elmasını toprağa gömdüklerini belirtti.
Yer elmasının birçok hastalığa iyi geldiğini ve organik bir besin olduğunu aktaran Arıkan, bu besinin limon sıkılarak salatası yapılabileceğini, çiğ olarak soyularak tüketilebileceğini, rendelenip yoğurda katılabileceğini ve kereviz, havuç, soğan ile zeytinyağlı yemeklerde kullanılabileceğini dile getirdi. Ayrıca yer elmasının flavonoid seviyesi yüksek olduğunu ve sinir sistemi koruyucu, stres azaltıcı etkilere sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Arıkan, yer elmasının idrar söktürücü ve bağırsak hareketlendirici özelliklere sahip olduğunu, aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandırdığını, yaşlanmaya karşı cilt sağlığını koruduğunu ve zayıflama diyetlerinde doyurucu bir besin olduğunu belirtti. Emekli olduktan sonra eşiyle birlikte kurdukları tropikal bahçede yer elmasını hobi olarak yetiştirmeye devam ettiklerini ifade etti.