Avustralya'nın fosil alanlarından Alice Spring'in Finke Nehri'nde (Larapinta) bulunan yeni bir tür, bilim dünyasında büyük bir etki yarattı.
Keşfedilen fosilin büyük dişlere ve kemikli pullara sahip yırtıcı bir balığa ait olduğu ortaya çıktı.
Balığın 380 milyon yıl öncesine, Devoniyen döneminde yaşadığı açıklandı.
Harajicadectes zhumini adı verilen bu balık, Flinders Üniversitesi paleontoloğu Dr. Brian Choo liderliğinde yürütülen bir ekip tarafından keşfedildi. Balığın ismi ise Pekin'de bulunan Çin Bilimleri Akademisi'nde Profesör Min Zhu'nun onuruna verildi. Balığın ismi antik Yunanca'da "ısırıcı" anlamına gelen "dēktēs" kelimesinden türetildi.
Yeni keşfedilen tür, korkutucu diş anatomisi ve zırhlı pullarının yanı sıra alışılmadık bir solunum sistemine de sahip. Balık kafasının üstünde bulunan büyük açıklardan hava alıyor. Balığın hava almak için balinalar gibi su yüzeyine çıkması gerektiği tahmin ediliyor. Bu özellik, günümüzde Afrika bichir balıklarında da bulunuyor.
Araştırmacılar Devoniyen döneminde yaşanan atmosferik oksijenin azalmasından dolayı bazı balıkların yeterince hava alamadığını belirtti. Bu yüzden balıkların su yüzüne çıkma ihtiyacı duyduğu ve böyle evrimleştiği düşünülüyor.
Balığın bulunduğu Finke Nehri yapısı gereği bilim insanlarının bile çalışma yapmak için oldukça zorlandığı bir bölge olarak biliniyor. Bu sayede insanların erişiminin kısıtlı olduğu bölgede birçok antik hayvan fosiline rastlanıyor.