80 yıllık yasak sona erdi! Yeniden üretilecek

80 yıllık yasak sona erdi! Yeniden üretilecek

80 yıllık yasak resmen sona erdi. Yeniden üretileceği haberini duyanlar tarlalara akın etti. İşte yeniden ekimi yapılacak o bitki...

Traktörler tarlalara sürüldü ve 20 dönümlük bir alanda kenevir ekimi gerçekleştirildi. Çumra ilçesinde kenevir ekiminin başlayacağı haberi duyanlar, hemen tarlaya akın etti. Özel bir düzenekle tohumlar toprağa yerleştirildi. Bu sezon, Çumra'da toplamda 750 bin dönümlük bir alana kenevir bitkisi ekimi gerçekleştirilecek.

Türkiye'de 80 yıl aradan sonra kenevir ekimi başladı, Çumra ilçesinde yapılan ilk ekimle tarım sektörü önemli bir dönemece adım attı. Kenevirin çeşitli sektörlerde geniş kullanımı, ekonominin çeşitlenmesine önemli katkılar sağlayacak. Türkiye'de kenevir üretimi, 1940'lardan beri yasaklıydı ancak sonunda bakanlık izin verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzun bir aradan sonra yeniden kenevir üretimine başlayacağını duyurdu ve bu adım, tarım alanında önemli bir dönüşümü işaret ediyor. Traktörler tarlalara girdi ve 20 dekarlık bir alanda kenevir ekimi gerçekleştirildi.

Çumra ilçesinde kenevir ekimi yapılacağı duyulur duyulmaz, insanlar hemen tarlaya akın etti. Özel bir düzenekle traktörlere bağlanan ekipmanlarla kenevir tohumları 4 cm toprağın altına enjekte edilerek ekildi. Her yaş grubundan insan, bu olaya büyük bir ilgi gösterdi. Tohumların toprakla buluşup buluşmadığı dahi, çiftçiler tarafından dikkatle kontrol edildi.

750 BİN DEKAR ALAN

Bu sezon Çumra'da toplamda 750 bin dekarlık bir alana kenevir bitkisi ekimi yapılacak. Kenevirin farklı türlerinden olan 3 çeşit sap, Samsun'un Vezirköprü ilçesinden getirildi ve bu sapların Eylül ayında hasat edilmesi planlanıyor. Aynı şekilde, tohumlar Kasım ayında hasat edilecek.

Kenevir bitkisinin faydaları, tekstil sektöründen ilaç sanayisine kadar geniş bir yelpazede kullanım imkanı sunuyor. Bu yıl hasat edilecek kenevirler, işlenmek üzere Samsun'a gönderilecek. Gelecek yıl ise Çumra ilçesinin belirli bölgelerine kenevir fabrikalarının kurulması hedefleniyor. Bu fabrikalar, kenevirin çeşitli kullanım alanlarına yönelik üretim yaparak ekonomiye önemli katkılar sağlayacak.

İlgili Haberler