Halka arzların sonrasında Borsa İstanbul'da her hafta rekorlar kırılırken 3 Ekim'den günümüze kadar borsada düşüş yaşanmaya başladı. Yaşanan düşüş yatırımcıda tedirginliğe neden olurken, uzman isimler borsaya ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.
24 Mayıs’ta 4.424 puandan işlem gören Borsa İstanbul, 3 Ekim’de 8.513 puanla tarihi zirvesini gördü. Bu süreçte endeks yüzde 93 artarken, borsadaki yatırımcı sayısı da 4 milyon 564 binden 8 milyon 98 bine yükseldi. Bu yatırımcıların çoğu yeni halka arzlarla borsaya giriş yaparken, endekste böyle bir düşüş yaşamadılar. Borsa İstanbul’da endeks geçen hafta yüzde 7.43 gerilerken, 3 Ekim’deki rekor seviyeden bu yana kayıp yüzde 11.8 oldu. Bu dönemde şirketlerin piyasa değeri 1 trilyon lira erirken, yatırımcıların zararı da yaklaşık 300 milyar lira oldu.
DÜŞÜŞÜN SEBEPLERİ NELER?
Endekste beş ayda yüzde 93’lük bir ralli yaşanmasının ardından, teknik olarak bir geri çekilmenin olması normaldi. Ancak düşüşü tetikleyen bazı faktörler, piyasada trendin değiştiği endişesini artırdı. İsrail’in saldırısıyla birlikte Ortadoğu’da gerilen siyasi ortam, beklenen yabancı ilgisinin gelmemesi, faizlerin yükselmesi, kredi maliyetlerinin artması, panik satışlar ve devam eden halka arzlarla piyasadan para çıkması düşüşü hızlandırdı. Piyasada son zamanlarda görülen bu gerileme, kazanç arayan ve son dönemde borsaya katılan yeni yatırımcıları rahatsız etti.
BORSA DÜŞERKEN NE YAPMALI?
Borsada son zamanlarda yaşanan düşüş karşısında yatırımcıların yapması gereken ilk şey, sakin olmak ve duygusal davranmamak. Analistler, “Uzun vadeli bakabilen kazanır” ilkesini hatırlatarak, 9 aylık bilançoların da açıklanmaya başladığını belirtiyor ve “Bilançosu güçlü, büyümeye devam eden şirketi seç, düşüşte hareket etme, panik satıştan uzak dur” diyor.
BORSA DÜŞÜŞÜNÜN NEDENLERİ
Beş ayda yüzde 93 artan endeksin teknik olarak düzeltme yapması kaçınılmaz. Son rallide şirketlerin beklentilerin üzerinde fiyatlanmış olması. Beklenen yabancı ilgisinin istenen seviyede olmaması. İsrail’in gerçekleştirdiği saldırı ile artan jeopolitik riskler. Yükselen faizin alternatif bir yatırım aracı haline gelmeye başlaması. Kredi faizlerinin yükselmesiyle açık pozisyon taşıyanların satış yapmak zorunda kalması. Borsaya yeni gelen yatırımcıların panik satışları. TAB Gıda gibi büyük halka arzlarla paranın halka arzlara yönelmesi.
BORSA DÜŞERKEN NASIL DAVRANMALI?
Sakin olun: En önemli nokta, duygularınızın sizi yönlendirmesine izin vermemek ve soğukkanlı olmak. Panik satışlar genellikle zarara neden olur.
Yatırım stratejinizi gözden geçirin: Borsadaki düşüş, yatırım hedeflerinizi ve stratejinizi yeniden değerlendirmeniz için bir fırsat sunabilir. Uzun vadeli bir stratejiye sahipseniz, kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmezsiniz.
Portföyünüzü çeşitlendirin: Portföyünüzü farklı varlık sınıflarına (örneğin hisse senetleri, tahviller, emtialar) bölerek riski azaltabilirsiniz.
Temel analiz yapın: Varlıklarınız hakkında temel analiz yaparak, bu varlıkların gerçek değerlerini anlamaya çalışın. Düşük fiyatlar, uzun vadeli yatırım fırsatları yaratabilir.
İhtiyaçlarınızı gözden geçirin: Acil ihtiyaçlarınızı ve likidite ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Beklenmeyen harcamalar için acil bir paraya ihtiyacınız varsa, portföyünüzden para çekmeyi düşünebilirsiniz.
Panik satışlardan kaçının: Fiyatlar düştüğünde, panik satışlarından kaçının. Fiyatlar düştüğünde satmak, kayıpları gerçekleştirmeye neden olabilir.
Profesyonel danışmanlık alın: Belirsizlikler sizi endişelendiriyorsa, bir mali danışmandan tavsiye almak iyi bir fikir olabilir.
Eğitim alın: Finansal piyasalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için eğitim alabilirsiniz.