Dünyayı sallayan felaket! Süpürge gibi içine çekiyor

Dünyayı sallayan felaket! Süpürge gibi içine çekiyor

Bilim insanları, inceledikleri galakside mucizevi bir keşfe imza attılar. Yıldızların neslini tüketiyor!

Dünyayı sallayan felaket

Cambridge Üniversitesi’nden bir ekip, büyük patlamadan iki milyar yıl sonrasında oluşan bir galaksiyi inceledi. Güneş’in 200 milyar katı kütleye sahip olan bu galaksideki yıldızların çoğunun 12,5 ile 11,5 milyar yıl önce oluştuğu tespit edildi.

Uzaydaki ''Galaksi Katili'' görüntülendi: Galaksileri süpürge gibi çekiyor - Haber3

TRT Haber’in aktardığına göre, Resmi adı GS-10578 olan büyük galaksiye gözlemci ve bilim insanı Pablo G. Perez Gonzalez’den esinlenerek ‘Pablo’nun Galaksisi’ olarak adı verildi.

Uzaydaki ''Galaksi Katili'' görüntülendi: Galaksileri süpürge gibi çekiyor - Haber3

Dr. Francesco D’Eugenio “Önceki gözlemlerimize dayanarak, bu galaksinin yıldız oluşumunu durdurduğunu biliyorduk ve bunun kara delik ile ilişkili olduğunu tahmin ediyorduk. Ancak Webb’e kadar bu ilişkiyi netleştiremedik” dedi.

Evrendeki en parlak ve en güçlü cismin gizemi çözüldü | Independent Türkçe

“YILDIZ OLUŞUMUNU ENGELLİYOR”

D’Eugenio “Bu galaksiyi öldüren kara delik. Galaksiye gerekli olan ‘gıdayı’ keserek yıldız oluşumunu engelliyor” diyerek uyardı.

Ekip, kara deliğin galaksinin dışına büyük miktarda gaz fırlattığını ve bunun da yeni yıldızların oluşumunu engellediğini tespit etti.

“ÖLÜ GALAKSİ GÖRMEK İLGİNÇ”

Çalışmanın diğer ortak yazarı Profesör Roberto Maiolino ise şunu söyledi: Evrenin bu kadar erken döneminde bu kadar büyük bir ‘ölü’ galaksi görmek ilginç. Yıldız oluşumunu durduran süreç hızlı gerçekleşmiş olmalı.