İstanbul’da bombanın pimi çekildi! Bu ilçedekiler büyük risk altında

İstanbul’da bombanın pimi çekildi! Bu ilçedekiler büyük risk altında

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, Ekol TV’de İstanbul'un en riskli ve güvenli ilçelerini açıkladı.

Bu ilçedekiler büyük risk altında

6 Şubat depremlerinin ardından gözler olası bir İstanbul depremine çevrilirken, hangi ilçelerin riskli ve güvenli olduğu da merak konusu oldu. Deprem uzmanlarından açıklamalar art arda gelirken, bir açıklama da Murat Yün’den geldi.

İBB'den beklenen İstanbul depremine ilişkin önemli uyarılar: En riskli ve güvenli ilçeler hangileri?

“200 BİN BİNA YIKILABİLİR”

İstanbul'da yaklaşık 1 milyon 200 bin konut olduğunu belirten Yün “7.5 ve üzeri bir depremde yaklaşık 200 bin civarı binanın ağır hasar alacağını ya da yıkılacağını öngörüyoruz. Hızlı yapı tarama testiyle tespit ettiğimiz 1556 bina ise deprem olmaksızın kendi kendine yıkılabilir. Bu 200 bin yapı, olası depremde ağır hasar alacak sayı. Bu binalarda yaklaşık 2,5 3 milyon nüfus var. 200 bin binada en riskli olanları bularak bunlara müdahale etmek ana hedefimiz. Kendi kendine yıkılabilecek 1556 binada o yapılar arasında” diyerek uyardı.

İBB, İstanbul'daki en riskli ilçeleri açıkladı - Politikyol

HANGİ İLÇELER RİSKLİ?

“Avrupa Yakası’ndaki illeri riskli ilçeler olarak tanımlayabiliriz” diyen Yün, “Tespitlerimizde de hem yıpranmış yapı stoğundan dolayı hem de zeminlerin bu alanlarda zayıf olması nedeniyle bu bölgeler tehlikeli. Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri… Aslında Fatih’ten Silivri’ye kadar olan hattan bahsedebiliriz” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un kuzeyinin daha sağlam olduğunu belirten Yün “Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde zemin daha sağlam. Kağıthane’de dere kısımları güvenli sayılmaz. Cendere Vadisi yapı yoğun bir hal aldı. Kurumuş dere yataklarında değilseniz, güneye göre daha sağlam. Sadece sağlam zemin yetmez, yönetmeliğe uygun sağlam zeminler de önemli." dedi.