Ayva kabuğu çayı tarifi oldukça basit. Birkaç ayvanın kabuğu, çekirdek yatağı ve çekirdekleri, üzerini geçecek kadar su, birkaç tane karanfil ve isteğe göre kabuk tarçın ile çaydanlığa atılıp kaynatılıyor. İşte bu kadar. Hazır olan çayınızı bir dilim limonla tüketmek ise hem lezzetini artırıyor hem de sağlık yararlarını artırıyor.
Uzmanlar, bu çayın günde bir bardak içilmesinin yeterli olduğunu belirtiyorlar. Aşırı tüketiminin zararlı olabileceğine dikkat çekiyorlar. Ancak, düzenli olarak tüketildiğinde, ayva kabuğu çayının saymakla bitmeyen faydalarından yararlanabilirsiniz.
Ayva kabukları, cildi nemlendirir ve yumuşatırken, antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler ve içerdiği lifler sayesinde tokluk hissi verir, böylece kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca kolesterolü düşürücü etkisi, iltihap önleyici özellikleri ve ciltteki lekelerin azalmasına yardımcı olması da cabası. Saç derisini besleyerek saç dökülmesini önler ve kemik sağlığını destekler. Tüm bunların yanı sıra stresi azaltıcı etkisiyle de biliniyor.