Bu böcekler, kanseri koklayarak tespit edebiliyor! Bilim insanlarından çığır açan araştırma

Bu böcekler, kanseri koklayarak tespit edebiliyor! Bilim insanlarından çığır açan araştırma

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, karıncaların ilginç bir özelliği de ortaya çıktı. Karıncaların bilindiği üzerine kendi ağırlıklarının beş bin katını kaldırabilme özelliği bulunuyor. Buna yeni bir özellik daha eklendi. Bilim insanları karıncaların idrarı koklayarak kanser hastalığını tespit edebildiğini açıkladı. İşte haberin tüm merak edilen detayları…

Çağımızın en tehlikeli hastalığı olarak bilinen kanser milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bilim insanları çığır açan bir araştırmaya adım attılar. Kanser hastalığın daha erken nasıl teşhis edilmesi için uzmanlar araştırma yapıyorlardı. Son yapılan çalışmalara göre, bazı kanser türlerinin idrar kokusunu değiştirebildiğini ve karıncaların kokudan hastalığı tespit edildiği öğrenildi.

 

 

UZMAN: KARINCALAR BİYODEDEKTÖR OLARAK KULLANILABİLİR

İdrar kokusundan kanser hastalığının tespit eden karıncalar hakkında araştırma yapan uzman isim Profesör Patrizia d''Ettorre, "Karıncalar, sağlıklı bireyleri tümör taşıyanlardan ayırt etmek için biyo-dedektörler olarak kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayınlanan bilgilere göre, bu böceklerin hastalardaki kanserleri tespit etmek için uygun maliyetli bir yol olarak kullanılabileceğini söylediler. Fransa, Paris''teki Sorbonne Paris Nord Üniversitesi''nden çalışma yazarı Profesör Patrizia d''Ettorre şunları ifade etti: "Karıncalar, sağlıklı bireyleri tümör taşıyanlardan ayırmak için biyo-dedektörler olarak kullanılabilir. Eğitmek kolay, hızlı öğreniyorlar, çok verimliler ve saklamaları pahalı değil."

 

İDRARIN KOKUSUNDAN KANSERİ BULUYORLAR

Profesör d''Ettorre ve meslektaşlarının karıncaların laboratuvarda büyüyen insan kanser hücrelerini "koklayabildiklerini" gösterdikleri önceki bir çalışmasına dayanıyor. En son çalışma için araştırmacılar, Formica fusca olarak bilinen türlere ait 70 karıncayı tümörlü ve tümörsüz farelerden alınan idrar örneklerine maruz bıraktılar. Üç denemeden sonra karıncalar, sağlıklı farelerin idrar kokusu ile tümör taşıyan farelerin idrar kokusu arasındaki farkı anlayabildiler.

Karıncaların çok hassas bir koku alma sistemine sahip olmasından kaynaklandığını belirten Profesör d''Ettorre, "Onları belirli bir kokuyu - kanseri - bir ödülle ilişkilendirmek için çağrışımsal öğrenme ile eğittik ve çok az denemeden sonra ilişkiyi öğrendiler.

 

 

İNSAN İDRARINDA DENENECEK

"Karıncaların, sağlıklı farelerin idrarını tümör taşıyan farelerin idrarından ayırt edebildiğini gösterdik. Bu, kültürlenmiş kanser hücrelerini kullanmaktan çok gerçek hayattaki bir duruma benzer. Karıncaların ne kadar verimli ve güvenilir olduğuna şaşırdık." Araştırmacılar şimdi karıncaların aynı şeyi insan idrarı için yapıp yapamayacaklarını görmek istiyorlar.

İlgili Haberler