UZAYDA TÜYLER ÜRPERTEN KEŞİF!
Bilim insanları insanlık tarihi için ürkütücü bir keşfe imza attılar. Gök cisminin buzlu kabuğunda araştırmalarını sürüdüren bilim insanları burada yumuşak ve tüy benzeri malzemeler tespit ettiler. Araştırmacılar bunların kar benzeri parçacıklar olduğunu da ekledi.
BÜYÜK BİR YERALTI OKYANUSUNA SAHİP
Yaklaşık 500 kilometre çapında olan ve küçük, donmuş bir gök cismi olan Enceladus, büyük bir yeraltı okyanusuna sahip bir gök cismi olarak biliniyor. Enceladus gök cismi Güneş''ten çok uzakta olduğu için okyanuslarının üstü kalın bir buz tabakasıyla kaplı.
Ancak yeni bir araştırmaya göre bu okyanusu örten tek tabaka, buz tabakasının olmadığını ortaya çıkardı. Cismin yüzeyi aynı zamanda kar benzeri yumuşak parçacıklarla dolu.
"YÜZEYDE ÇOK MİKTARDA YUMUŞAK PARÇA BİRİKTİRMİŞ"
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda bu parçaların, gök cisminin derinliklerine uzanan devasa buzlu gayzerlerden fışkırdığı üzerinde duruluyor. Buna göre söz konusu fışkırmalar, yüzeyde çok fazla miktarda yumuşak parça biriktirdiğini ortaya koyuyor.
Gayzerlerden fışkıran daha küçük ve hafif parçacıkların da uzaya fırlatıldığı ve Satürn''ün devasa halkalarına katkıda bulunduğu belirtiliyor.
Hakemli bilimsel dergi Icarus''ta yayımlanan bulgular gök cisminde tahmin edildiğinden daha fazla tektonik aktivite olduğu anlamına geliyor.
Öte yandan araştırmacılar, bu yumuşak parçaları kar olarak adlandırmak yerine "regolit" diye tanımladı.
ABD''deki Ulusal Hava ve Uzay Müzesi''nden gezegenbilimci Emily Martin, bunlara "bildiğimiz anlamıyla kar denemeyeceğini" belirtti.