Kilosu 175 bin lira! Bu bitkiyi yetiştiren bayram edecek

Kilosu 175 bin lira! Bu bitkiyi yetiştiren bayram edecek

Tokat’ta yetişen ve nesli tükenmek üzer olan bu bitkiyi yetiştiren paraya para demiyor. Kilosu 175 bin TL!

Tokat'ta yetişen ve nesli koruma altında olan nadir akzambak çiçeği, hem sağlığa faydaları hem de ekonomik değeriyle dikkat çekiyor. Özellikle poleni ve yaprakları yerel ve uluslararası pazarlarda büyük ilgi görüyor.

Akzambak çiçeğinin poleni, özgün aroması ve görselliğiyle dikkat çekerken, boya yapımında kullanılmasının yanı sıra bal ile karıştırıldığında karaciğerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Yaprakları ise doğal bir antibiyotik özelliği taşıyor.

aw222712-01.jpg

Üretici Erdi Can Aydemir, akzambak çiçeğinin sağlık açısından sunduğu faydalar nedeniyle yurt dışındaki müşterilerden yoğun talep gördüğünü belirtti.

aw222712-07.jpg

Erdi Can Aydemir, akzambak çiçeği ürünlerinin uluslararası alanda yüksek talep gördüğünü vurguladı. Polen, özellikle organik boya yapımında tercih edilirken, yapraklar çeşitli sağlık sorunlarına şifa kaynağı olarak biliniyor.

aw222712-02.jpg

Aydemir, “Çiçeğin polenlerini makas yardımıyla topluyoruz ve kurutuyoruz. Polen, bal ile karıştırıldığında karaciğerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Çayını ise her sabah ve akşam içmek baş ağrısı, sinüzit ve nefes darlıklarına iyi geliyor" dedi.

aw222712-03.jpg

“KİLOSU 5 BİN EURO”

Akzambak poleni ve çayı, yüksek fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Aydemir, “Polenin kilosu yaklaşık 5 bin Euro, çayın kilosu ise 2 bin 500 Euro civarında satılıyor. Çayımızı Almanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelere, polenimizi ise İsviçre’nin Zürih kentindeki organik boya fabrikalarına gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

aw222712-04.jpg

Tokat'ın değerli çiçeği akzambak, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de sağlık açısından önemli bir kaynak olarak yerel ve uluslararası pazarda büyük ilgi görüyor. Aydemir, akzambak çiçeğinin sağladığı ekonomik canlılığın yanı sıra sağlık alanındaki faydalarının da altını çizdi.

aw222712-05.jpg

İlgili Haberler