Hastalığı ağır geçirip hayatını kaybedenlerin beyin hücrelerinde tau adı verilen proteinin biriktiği tespit edilirken, anormal miktarlarda amiloid plaklarına dönüşen beta amiloid proteinleri bulundu.
ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden Dr. Andrew Marks ve ekibinin 10 Kovid hastasının beynini izlediği çalışmada, kalsiyumun hücrelere girişini kontrol eden ve ryanodin reseptörleri adı verilen proteinlerde kusurlar tespit edildi. Alzheimer hastalığında, kusurlu ryanodin reseptörleri, tau proteinin birikip nörofibriler yumak oluşturmasıyla ilişkilendiriliyor.
DEMANS RİSKİ DAHA FAZLA
Alzheimer’s & Dementia dergisinde yayınlanan araştırmada söz konusu yumakların Kovid-19 hastalarının beyninde de yüksek miktarda biriktiği belirtildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların Kovid-19’u en ağır şekilde geçirdiği vurgulandı.
Dr. Marks, hastalığı daha hafif geçirenlerin beyninde benzer değişiklikler yaşanıyorsa bunun ‘uzun Kovid‘le ilişkilendirilen ‘beyin sisi‘ni açıklamada yardımcı olabileceğini ifade etti. Kovid-19’u ağır geçirenlerin ileriki hayatlarında demans riskinin de fazla olabileceğini belirten bilim insanı, bunu net şekilde bilmek için henüz erken olduğunu da vurguladı.
Dolar, borsa, altın! Bu hafta kazandıranlar...
Isparta Valiliği'nden 'elektrik kesintisi' açıklaması
Ünlü bankadan yeni dolar krizi açıklaması