Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Gıda Komisyonu Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, daha önce bal aromalı şurup ve pekmez izlenimi veren ürünleri yasaklamışken, benzer şekilde limon suyu izlenimi veren ürünlerin yurt içi piyasaya arzını da yasaklayacaklarını belirtti. Peki limon sosu neden yasaklandı? Limon sosu zararlı mı? Doğal limon sosu nasıl yapılır?
LİMON SOSU NEDEN YASAKLANDI?
Limon sosu, genellikle yemeklere lezzet katmak veya salataları tatlandırmak amacıyla kullanılan bir sostur. Limon sosu, taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, tuz, biber ve bazen baharatlar içerir. Ancak, yapılan araştırmalara göre, piyasadaki limon soslarının çoğunda limonun bulunmadığı veya çok az miktarda bulunduğu tespit edilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, bu durumu tüketicilerin yanlış yönlendirilmesi olarak değerlendirerek, limon soslarını yasaklama kararı almıştır. Bakanlık yetkilileri, Türkiye'nin limon üretiminin geçen yıla göre yüzde 75 arttığını ve bu durumda limon suyu yerine limon sosu izlenimi veren ürünlerin piyasaya arz edilmesinin manidar olduğunu ifade etmişlerdir.
DOĞAL LİMON SOSU NASIL YAPILIR?
Doğal olarak zararsız limon sosunu evde yapmanız mümkün. Bunun için ilk önce limonu ikiye bölün, suyunu sıkın ve bir tencereye koyun. 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve kısık ateşte kaynatın. Bir taşım kaynatın, ardından ocağı kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuyan limon suyunu bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın.