Dünya genelinde uygulanan ekonomi politikalarının aksi yönde hareket eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk ekonomisini sürdürülemez bir sorun girdabına sürüklerken, iktidar son çareyi 28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi politikalarında köklü bir değişikliğe gitmekte buldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin dümenine geçerken, Şimşek'in talepleri doğrultusunda Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan getirildi.
Yeni ekonomi yönetimi, ilk 2 PPK toplantısında beklenene veremese de, 24 Ağustos'ta aldığı 750 baz puanlık faiz artırımıyla piyasalara olumlu bir mesaj gönderdi ve sıkı para politikalarının sürdürüleceğine yönelik kararlı bir irade sergiledi. Bu kararın ardından dolar kuru gün içerisinde yüzde 7 değer kaybetse de, ekonomideki yapısal sorunların sürmesi nedeniyle değer kaybı yaşayan dolar, ilerleyen günlerde verdiklerini kolayca geri aldı.
6 Eylül'de Şimşek ve Erkan ile birlikte bürokratların da çalışmaları sonucu uzun süredir açıklanması beklenen Orta Vadeli Program ilan edilirken, Türkiye'de ilerleyen yıllarda izlenecek ekonomi politikaları, ekonomik hedefler ve dolar kuru tahminlerine yer verildi.
DOLAR KURU 31 ARALIK'TA 30 LİRAYI GEÇECEK!
Her ay düzenli aralıklarla Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlayan ve cari ay sonu ile cari yıl sonu için tahminlerde bulunan TCMB, bu kez hükümet ile danışıklı şekilde çok daha uzun bir projeksiyonda dolar kuru tahmininde bulundu.
Paylaşılan OVP'de 2023 yılı sonu için dolar kuru 30.40 TL şeklinde tahmin edilirken, 2024 yılı için 36,78, 2025 yılı için 43,93 ve 2026 yılı için dolar/TL paritesinde 47,79 liralık tahminlerde bulunuldu.
19-21 EYLÜL TARİHLERİ DOLAR KURUNUN KADERİNİ BELİRLEYECEK
Merkez Bankası'nın 24 Ağustos'ta gerçekleştirdiği Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı ve toplantı öncesinde 20 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğler doğrultusunda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması için tasfiye sürecinin başlatılması, OVP'nin sunumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla tescillenmişti.
Erdoğan, KKM'nin başarılı bir operasyon olduğunu savunurken, ilerleyen günlerde rafa kaldırılacağını ve havuzda biriken paranın TL mevduata geçirilmesinin hedeflendiği açıklandı.
750 baz puanlık faiz kararının ardından TCMB'nin 21 Eylül'de yapacağı toplantı, piyasalar tarafından sabırsızlıkla beklenirken, OVP'nin sunumunda söz alan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, sıkı para politikalarının sürdürüleceğini söyledi. Erdoğan, Erkan'ın sözlerini doğrular nitelikte yıllar sonra ilk kez 'parasal sıkılaşma' ifadelerini kullandı.
HEDEF KKM'Yİ TAMAMEN SONLANDIRMAK
21 Eylül öncesi piyasaların beklediği bir diğer tarih ise 19 Eylül olarak göze çarpmakta. Bakan Şimşek'in yapacağı New York ziyareti ve Goldman Sachs'ta uluslararası yatırımcılara yapacağı sunum, Türkiye'de piyasalara yıllar sonra yeniden büyük bir yabancı yatırımcının dönebileceğine yönelik beklentiyi yükseltti.
Rekor üzerine rekor kıran Borsa İstanbul'un da yabancı yatırımcıların girişiyle birlikte yükselişine devam etmesi beklenirken, Türkiye'ye girecek sıcak paranın, TCMB'nin rezerv birikimde kilit rol oynayacağı, rezerv birikiminin ardından ise ani kur artışını baskılamak için hayata geçirilen KKM sistemine tamamen son verileceği beklenmekte.
İlgili Haberler