Merkez Bankası resmen yasakladı! Doları olanların başı dertte

Merkez Bankası resmen yasakladı! Doları olanların başı dertte

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıda, Aralık 2021'den beri uygulanan Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarına yönelik prim ödemelerine son verildiğini duyurdu. İşte bütün ayrıntılar...

Türkiye''de 2018 seçimlerinden sonra hızla yükselen dolar kuru, 2021 yılının son çeyreğinde kontrol edilemeyecek bir noktaya gelmişti. Dolar kurunu frenlemek için son çare olarak Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına başvuran AKP hükümeti, tek gecede dolar kurunu 8 lira birden düşürmeyi başarsa da 2022 yılında yaşanan yükselişin önüne geçememişti. Söz konusu KKM uygulaması, vergi mükelleflerine getirdiği yük, hazineden çıkan paranın günden günde artarak daha ağır bir bilançoya sebebiyet vermesi gibi nedenlerle ekonomide sorun yaratmaya devam ediyor. Birçok bankanın KKM uygulamasına dövize dayalı şekilde sürdürmesi üzerine geçtiğimiz aylarda konu hakkındaki rahatsızlığını belirten bir yazıyı bankalara gönderen TCMB, son hamlesi ile dolar sahiplerine şaşkına çevirdi. 

TCMB''den bankalara gönderilen yazı ile döviz dönüşlü kur korumalı mevduat hesabında müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi. Bir başka deyişle, Merkez Bankası, dolar sahiplerini TL dönüşümlü KKM hesaplarına yönlendirmek için özel bankaların üzerindeki baskısını bir seviye daha yukarı çıkarmış oldu. 

DOLARI ANİDEN YUKARI ATEŞLEYEBİLİR!

Bloomberg HT''nin paylaştığı habere göre Merkez Bankası (TCMB), bankaların döviz dönüşümlü KKM’de prim uygulamasına bugün itibariyle son verdi. Bankacılık sektörü TL mevduat hedefini tutturabilmek için faiz üst limiti kaldırılan döviz dönüşlü KKM hesapları için müşterilerine farklı avantajlar sunuyordu. Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre bankaların döviz dönüşlü KKM’ye talebi artırmak için yaptığı yan yollar Merkez Bankası’nın bu kararıyla birlikte kapanmış olacak.

Kaynaklar, bu uygulamaların başında dövize ayrı KKM dönüşüne ayrı TL mevduat faizi oranları uygulaması, aynı bankada TL KKM’nin vadesi dolduğunda döviz alımıyla döviz dönüşlü KKM’ye çevrilmesi, karşılığında TL kredi kullandırılarak yapılan döviz dönüşlü KKM işlemlerinin yer aldığını belirterek Merkez Bankası’nın hesaplamalarında artık bu uygulamaları dikkate almayacağını belirtti.  Kararın dolar kuruna yönelik etkilerini yorumlayan ekonomistler, yatırımcıların döviz dönüşümlü KKM''deki paralarını, prim uygulamasının kaldırılmasının ardından hesaplarından çekmeyi düşünmeleri halinde, dolar kurunda da kısmi bir artışın mümkün olabileceğini belirtti. 

İlgili Haberler