Umut Can Halavart / Günboyu
Şubat ayının ilk haftasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan geçen EYT düzenlemesi, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri nedeniyle ertelenmiş ve 28 Şubat''ta yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu''nda kabul edilerek yasalaşmıştı.
İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaş için emeklilik yolunu açacak olan tasarıya staj ve çıraklık sigortası bulunan 250 bin vatandaş dahil edilmedi. Staj girişlerinin aynı zamanda ''işe başlangıç tarihi'' olarak kabul edilmesini bekleyen mağdurlar için hayati tarih 7 Mart olacak.
14 Mayıs''ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri nedeniyle çalışmalarına 7 Mart Cuma itibariyle son verecek olan Meclis, bu hafta son kez kanun tekliflerini görüşmek için toplanacak.
STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI MECLİS''E GELECEK Mİ?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatlarına göre ''kısa süreli çalışma'' olarak gösterilen stajyerler, yapılacak kanun teklifi ile ''uzun süreli çalışma'' statüsüne geçirilmeleri halinde otomatik olarak EYT düzenlemesinden yararlanabilecek ve emekli başvurusu yapabilecekler.
Geçtiğimiz haftalarda TBMM''ye getirilen torba yasa için umutlanan mağdurlar, 18 madde arasında kendilerine yönelik bir değişiklik görememişti. Şu an için, Meclis''in son haftasında RTÜK üyelerinin belirlenmesine yönelik değişiklikler ve Türk lirasının dijitalleşme yolundaki adımlara yönelik çalışmaların olacağı bilgisi aktarılırken, seçim öncesi stajyer ve çıraklara son dakika golü ile müjde verileceği de dile getirilen iddialar arasında.
5 GÜN İÇERİSİNDE NETLEŞECEK!
Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın talimatları ile staj sorununun seçim öncesinde tarihe karışacağını iddia ederken, bunun yaşanması içinse mutlaka 7 Mart''a kadar söz konusu değişiklik TBMM''den geçmeli.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda konu hakkında detayları aktaran Önal, "Torba yasa 18 maddeden oluşuyordu. Şimdi sırada seçimden önceki son haftada staj ve çıraklık mağdurları ile uzman çavuşların sorunlarını giderecek bir 2. torba yasa var. Bu da 22 maddeden oluşacak ve toplumun geniş kesimini ilgilendiren konularda iyileştirmeler barındıracak.
20 Mart itibariyle Ankara''da görüştüğümüz çok sayıda bürokrat ve durumu izah ettiğimiz Cumhurbaşkanı danışmanları bu konuda oldukça iyimser ifadeler kullandılar. Benim beklentim o ki, sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuya kesinlikle kayıtsız kalmayacaktır. Çünkü daha önce de dediğim gibi, toplumun çok küçük kesimine hitap eden partiler ile ittifaklar kurmak için gösterilen çaba yerine, bu mağduriyetlerin giderilmesi eminim ki Cumhur İttifakı''na ilk turda seçimi kazandıracaktır" şeklinde konuştu.
İlgili Haberler